ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Стефан Караджа

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Стефан Караджа
1 / 10

Стефан Караджа е село в Североизточна България, част от община Добричка, област Добрич. Намира се на 59 км южно от гр. Варна, на 9 км югоизточно от гр. Добрич и на 38 км от морският бряг.

 

обща информация

 

Релефът е предимно равнинен. Климатът е умерено-континентален, с характерните за района горещо и сухо лято, топла есен, студена зима с обилни снеговалежи и слънчева пролет. Населението наброява около 290 човека. Надморска височина - 236 м.
Селото е основано в началото на 19 в около крайпътен хан и мелница за брашно.

инфраструктура

В Стефан Караджа има основно училище, ЦДГ, читалище с библиотека, малък парк, земеделска кооперация, кметство,поща,  хранителни магазини и др. Селото е напълно водоснабдено и електрифицирано. Пътищата са в отлично състояние.
Хората са заети предимно в селското стопанство. Бидейки част от Добруджа, землището на селото е изключително плодородно. Отглеждат се пшеница, ръж, рапица, овес, слънчоглед, царевица. Развива се активно овощарство и градинарство, предимно за лични нужди.  Част от жителите на селото пътуват ежедневно до работните си места в гр. Добрич.

 

забележителности

  • Една от основните забележителности на селото е Каралезката чешма, построена още по времето на турското робство, възпята от сладкодумният Йордан Йовков, работил като учител в южна Добруджа. Построена през средата на XIX-ти век и станала свидетел на войни и исторически превратности, в епохата на социализма Каралезката чешма получава статут на културен паметник, част от духовното наследство на Добруджа, а пространството около нея е превърнато в парк. През 2002 г. Каралезката чешма е реставрирана, заедно с парка около нея.  Днес това е любимо място за отмора и бягство от съвременният начин на живот, както за жителите на селото, така и за хората от гр. Добрич и околните села.

из "Песента на колелетата", Йордан Йовков

"И идеше му на ум тогава за Мурад бея от Сърнено, който беше направил прочутата Каралезка чешма. Каква чешма и на какво място! Деветнайсет каменни корита, отпред калдъръм, като двора на хан, три чучура, които бълболят и сипят студена и бистра като сълза вода. А наоколо е посърнало поле, суха и напукана земя, пек и горещина, като в пустиня. И идат стада, идат хора, вървят към чешмата и очите им горят от задуха и от жега. От едната и от другата страна на чешмата е бяло шосе и всеки, който мине по него, отива ли, или се връща, отбива се на чешмата да пие вода. И може би рядко някой ще го каже, но в душата на всекиго е благодарност към бога и хвала към онзи, който беше направил тая чешма и чието име сякаш вечно шепнеха струите на трите чучура."

 

Източник: интернет, Мирела
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: