ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Горско Сливово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Горско сливово
1 / 5

Горско Сливово е село в Северна България. Намира се в община Летница, Област Ловеч.
 
Отстои на 13 км южно от гр. Летница, на 43 км източно от гр. Ловеч, на 37 км северно от гр. Севлиево, на 53 км източно от гр. Плевен, на 64 км северно от гр. Габрово, на 190 км североизточно от гр. София.

Надморската височина на с. Горско Сливово е 393 м. Климатът е умереноконтинентален. Преобладават западните и северозапарните ветрове. Продължителността на снежната покривка е 40-45 дни годишно. Средната януарска температура е около -10С. Най-голямо количество валежи има през лятото – май-юни, а най-малко – през февруари.

Населението наброява около 700 жители. Селото е електрифицирано и водоснабдено. Достъпът до него се осъществява по асфалтов път. Има редовна автобусна линия от селото до Ловеч.

В с. Горско Сливово има кметство, читалище, целодневна детска градина, магазин, заведение, аптека, къща за гости. Изградени са църква и джамия. В селото има един общопрактикуващ лекар. Най–близкото училище се намира в гр. Летница. Там има и стоматолог. Най-близката болница се намира в гр. Ловеч.

Горско Сливово е доганджийско село. Доганджиите били хора със специален статут в Османската империя, заради умението си да отглеждат и опитомяват соколи и ястреби за лов за султанския двор. 

Всяка година на 6 септември в Деветашкото плато се провежда събор под наслов „Девет песни от извора”, в който участват селата Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ:
 
Жителите на Горско Сливово са били велики народни бойци за свободата на отечеството и борбата с фашизма, в чиято чест в центъра на селото срещу читалището се издига паметник, построен в памет на най-знатните ятаци и партизани в региона.

Един от най-забележимите паметници в с. Горско Сливово от епохата на римското и византийско владичество е Сливовското кале, където са намерени най-разнообразни находки: паметници, керамика, хоросан, римски монети от времето на император Константин Велики, от Александър и Август Кесаря и др.

На 2 км от Горско Сливово се простира местността Гарваница (Деветашкото плато), очароваща с уникалната си природа. Там се намира внушителната пещера „Голяма Гарваница”, а в съседство можете да видите още две интересни карстови образувания, привличащи любители на природата – Малката Гарваница и пещерата с подземна река – Турската черква. Местността е облагородена с места за отдих – пейки, беседки, заслони. Има отлични възможности за организиране на къмпинг и спортни атракции. Има възможност за колоездене по красиви маршрути, места за пикник и дълги разходки.

В с. Горско Сливово се намира яз.”Пусти”, който разполага с богат асортимент от риба и дава възможност за отдих и риболов.

В землището на с. Крушуна, на 13 км северно от с. Горско Сливово се намират Крушунските водопади.

На 30 км западно от селото, до с. Деветаки се намира и невероятната Деветашка пещера.

В гр. Ловеч бихте могли да посетите Покрития мост на Майстор Колю Фичето, кв, Вароша – с над 160 реставрирани стари къщи, Музейната сграда и картинна галерия в кв. “Вароша”.

Източници: bg.wikipedia.org, Мирела
Снимки:       panoramio.com, Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: