ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Голяма Желязна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Голяма желязна
1 / 5

Голяма желязна е село в община Троян, област Ловеч.

Отстои на 45 км югозападно от Ловеч, на 35 км северозападно от град Троян, на 25 км южно от град Угърчин, на 4 км източно от с.Лесидрен, на около 118 км североизточно от София. На около 20 км северно преминава магистралният път София-Варна.

Селото е разположено в подножието на Стара планина, на около 500 м надморска височина. През селото преминава река Топля, а в непосредствена близост се намира язовир „Сопот”.

Населението наброява около 730 души.

Голяма желязна се слави със своята 530-годишна история.
Тук функционират магазини, кафенета, църква, кметство, читалище със собствена театрална трупа, музей и огромна библиотека, има и удобен транспорт.
В селото има няколко вили, които предлагат отлични условия за настаняване на туристи. 

Голяма желязна има чудесни възможности за риболов и туризъм, поради близостта на язовир „Сопот”, който е четвъртият по големина в страната. В региона около него има отлични условия за къмпинг.
Гостите на селото могат да посетят също и Паметникът на  героите, паднали във войните за обединение на България. Църквата Св.Всех Всятих”, осветена преди 150 години, запазила историята на селото.
Пещерата „Топля”  е природна забележителност, в която са били открити находки от IV-III хил. пр. н. е.
Ежегодно в селото се провежда т.нар. Битова вечер – на 2 януари. Местните жители, облечени в народни носии, танцуват хора,и организират конкурси.
Всяка година през месец юни в Голяма желязна се организират състезания по мотокрос.

Източници: troyan-bg.com, golyamajelyazna.free.bg, golyamajelyazna.com, razhodka.com
Снимки: panoramio.com, kroum.eu

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: