ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Драгаш войвода

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Драгаш войвода
1 / 4

Драгаш войвода е село в Северна България. Намира се в община Никопол, област Плевен

Отстои на 9 км югоизточно от гр. Никопол, на 53 км североизточно от гр. Плевен и на 37 км западно от гр. Белене. Съседното село Въбел е на 8 км югозападно, а столицата София е на 218 км в същата посока. 

Разположено е в Дунавската равнина, в близост до брега на р. Дунав, а надморската му височина достига 77 м. Попада в пределите на природен парк "Персина". Климатът е умерено-континентален с големи средногодишни температурни амплитуди. Зимата е тежка поради обилните снеговалежи и огромните преспи. Лятото е сухо и горещо, но почвата е подходяща за земеделие.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са електрическа, водопреносна и съобщителни мрежи. Всички мобилни оператори имат обхват.

Постоянното население наброява 629 души. 

Тук функционират кметство, читалище, детска градина, търговски обекти и заведения. Един общопрактикуващ лекар и един стоматолог са поели грижата за местните жители. Най-близката болница е в гр. Плевен, докато училища работят в град Никопол. В селото има мандра. 

Природен парк Персина обхваща 19-те Беленски острова. Уникалността и екологичното значение на парка се състоят в това, че тук се намират три биосферни резервата:

  • Персински блата – влажна зона с международно значение, обитавана от многочислени колонии от блатни птици. Песченя е гнездовище на немия лебед, както и уникално есенно сборище на черния щъркел.
  • Милка и Китка, обхващащи едноименните острови от архипелага са запазени заливни гори (от бяла върба и топола). Тук гнездят по двойки морски орли – много рядко срещан вид, включен в "Червената книга на България" и в книгата "Застрашени птици в Европа".
  • защитена местност Кайкуша – остатък от влажна зона в Свищовско-Беленската низина.

Град Никопол е богат на забележителности чешмата "Елия"църква "Св. св. Петър и Павел", Никополската крепост, музея "Васил Левски" и др.

В Плевен можете да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: