ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Царева ливада

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Царева ливада

Царева ливада е село в община Дряново, област Габрово.

Отстои на 5 км южно от град Дряново, на 17 км североизточно от Габрово, на 8 км северно от Трявна и на около 220 км източно от София.

Селото е разположено в полите на Средна Стара планина и на брега на река Дряновска, на надморска височина от 405 м. Климатът тук се характеризира с мека зима и прохладно лято.
Населението наброява около 770 души. Има редовен железопътен транспорт до град Дряново, както и цялата страна.

Царева ливада е електрифицирано и водоснабдено село. Разполага с кметство, целодневна детска градина, магазини и заведения. Функционират и няколко къщи за гости. Най-близко разположените училища и болнични заведения се намират в град Дряново.

По времето на Цар Иван Асен II над селото е бил разположен неговият летен дворец. До него са се намирали ливади, където са пасяли царските коне. От там е произлязло и името на селото - Царева ливада.

Забележителности и туризъм:

В близост до селото се намира историческата местност Стринава, където са запазени останки от крепостни стени и основи на сгради. Недалеч е разположено и родното място на царете Асен и Петър, където по-късно се е издигала тяхната лятна резиденция.

В близост до Царева ливада могат да се посетят още:

Етнографският комплекс "Старият град" в Трявна. Обявен е за архитектурен резерват, запазил автентични къщи, калдъръмови улици, малки магазинчета и работилници.
Само на 10 км от селото се намира Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил" и пещерата "Бачо Киро". Дряновският манастир, основан през 12 век, е център на българската духовна култура. Пещерата Бачо Киро се намира западно от манастира, само на 5 минути пеша. Формирала се е от водите на Дряновската река и представлява лабиринт с обща дължина на галериите около 2 400 м. От тук минава и дряновската еко пътека.

 

Източници: selo.bg, bg.wikipedia.org, bgglobe.net
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: