ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бацова махала

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Бацова махала
1 / 4

Бацова махала е село в Северна България. Намира се в община Никопол, област Плевен.

Отстои на 32 км южно от гр. Никопол и на 37 км североизточно от областния център град Плевен. Съседното село Дебово е на 15 км северозападно, а град Белене е на 39 км североизточно. Столицата София е на 202 км югозападно. 

Разположено е в Дунавската равнина, на брега на река Осъм, като надморската му височина e между 1 и 49 м. Климатът е умерено-континентален с големи средногодишни температурни амплитуди. Зимата е тежка поради обилните снеговалежи и огромните преспи. Лятото е сухо и горещо, но почвата е подходяща за земеделие.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са електрическа и водопреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат обхват.

Постоянното население наброява 466 души. 

В селото функционират кметство, читалище, целодневна детска градина, магазини и заведение. Общопрактикуващ лекар има в с. Дебово, а най-близката болница е в гр. Плевен, където ще получите специализирана медицинска помощ. Учебни заведения ще откриете на територията на общинския център. 

Туризъм и забележителности

Селото е кръстено на своя първи жител - дядо Бацо.

Град Никопол е богат на забележителности като чешмата "Елия"църква "Св. св. Петър и Павел", Никополската крепост, музея "Васил Левски" и др.

На по-малко от 40 км е природен парк Персина, който обхваща 19-те Беленски острова. Уникалността и екологичното значение на парка се състоят в това, че тук се намират три биосферни резервата:

  • "Персински блата" – влажна зона с международно значение, обитавана от многочислени колонии от блатни птици. Песченя е гнездовище на немия лебед, както и уникално есенно сборище на черния щъркел.
  • "Милка" и "Китка", обхващащи едноименните острови от архипелага са запазени заливни гори (от бяла върба и топола). Тук гнездят по двойки морски орли – много рядко срещан вид, включен в "Червената книга на България" и в книгата "Застрашени птици в Европа".
  • защитена местност "Кайкуша" – остатък от влажна зона в Свищовско-Беленската низина.

В Плевен можете да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: