ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Зелено дърво

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Зелено дърво
1 / 5

Зелено дърво е село в община Габрово, област Габрово.

Отстои на около 12 км югозападно от град Габрово, на около 32 км в същата посока от град Трявна и на около 250 км източно от София.

Намира се на територията на природен парк „Българка” в полите на Централен Балкан. Надморската му височина е приблизително 800 м, което го превръща в най-високо разположеното населено място в общината. През селото преминава река Зеленодръвска / Стоманенска /, която се влива в река Янтра. Климатът се характеризира с топло лято и студена зима.

Населението наброява около 20 души. Има редовен автобусен транспорт от и до град Габрово.

Селото е достъпно по асфалтов път. Изградени са електропреносна и водоснабдителни системи, обхват имат всички мобилни оператори. Тук функционират кметско наместничество и няколко къщи за гости. Най-близките учебни и болнични заведения, както и детски градини се намират на територията на Габрово.

Зелено дърво е привлекателна туристическа дестинация. Благоприятните условия, кристално чистият планински въздух и възможността сами да се докоснат до природните дарове на Балкана, привличат туристите тук.

Селото носи името си от вековна ела, по която се ориентират руските и турските войски на път за Шипченския проход. Днес този проход е начална точка за еко-пътеката „Габрово – Узана".

Природен парк „Българка” е с площ от над 21 ха и тук има повече от 1300 растителни вида, 32 от които са вписани в Червената книга на България.

На 7 км от селото се намира к.к Узана, който е географският център на страната. Наличието на ски влекове, както и разнообразието от хотели, почивни домове и хижи превръщат местността в предпочитан зимен курорт.

Други интересни забележителности в района са Етнографският музей „Етъра” и Дом на хумора и сатирата в Габрово, Архитектурно-етнографският комплекс в с. Боженците / 28 км/ и историческият връх „Шипка” / 33 км/.

Източници: Мирела, gabrovo.bghttp://pochivka.bghttp://www.balkandjii.com  
Снимки: panoramio.comhttp://www.balkandjii.com  

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: