ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Петров дол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Петров дол
1 / 9

Село Петров  дол   се намира в Североизточна България, в община Провадия, Област Варна.

Разположено в непосредствена близост до автомагистрала Хемус /Варна - София/, на 43 км  от гр. Варна и Международно летище Варна, на 6 км от гр. Провадия.

Петров дол е живописно полупланинско село. Климатът е умереноконтинентален, с горещо лято и мека зима.
Населението е около 450 души.
В селото има полиция, болница, ресторанти и барове.
Няколко английски и френски семейства са закупили имоти в  близкото село  Кривня  за отдих или за постоянно живеене.

Туризъм

В района има исторически местности, красива природа, места подходящи за туристически  излети, езера за риболов и почивка, няма промишлени замърсители, местните жители са миролюбиви и услужливи.
На север от с. Петров дол се намира защитената територия "Голямата канара", обитавана от редките видове белоопашат мишелов и египетски лешояд. Между землищата на селата Равна и Венчан се намира природната забележителност "Пробитият камък".
На няколко километра от селото са открити скални манастири. Интерес представляват “Чущкара” – със запазени  скални графити, “Св. Георги” със запазен надпис на гръцки и др.
В близост се намират Сондажният извор Ерека и солените бани в Провадия са единствени по рода си в страната. Лечебни бани с подобно действие има само в Карлови Вари - Чехия.

Текст и снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: