ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бачево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Бачево
1 / 9

Бачево е село в Югозападна България. То се намира в община Разлог, област Благоевград.

Отстои на 52 км източно от гр. Благоевград, на 7 км северозападно от гр. Разлог, на 12 км в същата посока от ски курорта Банско, на 24 км западно от гр. Белица и на 163 км южно от гр. София.

Селото е разположено в северозападната част на Разложката котловина, в южните склонове на Рила планина, на 837 м надморска височина. Релефът е хълмист, а климатът умереноконтинентален. Лятото е сравнително кратко и прохладно, със средна юлска температура около 18 С, а зимата – умерено студена, със средна януарска температура около -­2 С.

Населението е приблизително 1670 души.

Бачево е електрифицирано, водоснабдено, с изградена канализационна система и телекомуникационни мрежи. Голяма част от уличната мрежа е асфалтирана.
Има кметство, пощенски клон, дежурен полицейски инспектор, общопрактикуващ лекар, стоматолог, основно училище, читалище, къщи за гости, търговски обекти и няколко конни бази.
Към читалището има библиотека, киносалон, певчески фолклорни групи и танцов състав. Изложена е и малка историческа музейна сбирка.
Има редовна автобусна връзка с общинския град Разлог.

В землището на Бачево се отглеждат главно тютюн, картофи, фуражни култури, овце, свине, коне. Горскотехническият участък е специализиран в дърводобива.
В местността "Перивол", северозападно от селото, има ловно стопанство за отглеждане на сърни, елени, муфлони, алпийски козирози и др.
През землището на селото текат река Седръч и притокът й Куда, подходящи за риболов.

Забележителности и туризъм

Бачево е село, което е съхранило вековни традиции и самобитна българска култура. В последните години тук успешно се развива планински и селски туризъм. Селото е изходен пункт на маршрути към южното било на Югозападна Рила и към хижа "Македония". Тук има отлични възможности за планинско колоездене – изградени са няколко специални трасета за тази цел.

В местността "Ръждавец" има изграден балнеосанаториум при минералния извор, в близост до параклиса "Св. Георги". Бачево е признат бански и климатичен курорт с местно значение през 1976 г.

Параклисът "Св. Георги" е изграден върху останките на древен параклис (900 г.) край "Гергьовата скала" (2 км от Бачево). От "Гергьовата скала" се разкрива красива панорамна гледка към цялата Разлошка котловина.

В местността "Перивол" има изградена конна база, предлагаща уроци по езда, разходки с коне и магарета, специализирана програма за терапевтична езда. В базата има мини резерват с диви животни, фазани, пауни, токачки.

Бачево е с дълги традиции в коневъдството. От незапомнени времена жителите на Бачево празнуват Тодоровден или Конски Великден - празник и на коневъда. За местните жители това е най-почитаният празник. На този ден те изразяват своята любов към конете, които са най-ценното в живота на хората от селото.

Голяма роля в благоустройственото развитие на селото играе близостта му с един от най-популярните български зимни курорти – Банско. Курортният комплекс разполага с най-модерната ски база, множество нови хотели и ваканционни апартаменти.

Източници: dobarsko.com; razlog-bg.com; selo.bg
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: