ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Краище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Краище
1 / 16

Краище е село в Югозападна България. То е част от община Белица, област Благоевград.

В България има още едно населено място със същото наименование - в община Генерал-Тошево, област Добрич.

Намира се на 5 км югоизточно от град Белица, на 67 км в същата посока от областния център Благоевград, на 14 км североизточно от Разлог, на 16 км в същата посока от един от най-популярните курорти в България – Банско и на около 160 км югоизточно от столицата София.

Краище е разположено на източния бряг на река Места между планините Рила и Родопи, на приблизителна надморска височина около 896 м. Освен река Места, край Краище преминава и река Вотъричка. Климатът е преходно континентален със средиземноморско влияние, а в по-високите части – планински.

Със своето население, наброяващо около 2320 души, Краище е второто по големина селище в община Белица.

ИНФРАСТРУКТУРА

Селото разполага с добре развита инфраструктура – повечето улици са асфалтирани и осветени. Водоснабдено и електрифицирано е, с изградена канализационна система и телекомуникационна мрежа, всички мобилни оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с общинския център - гр. Белица.

Краище се намира на второкласния път 84, свързващ Велинград /57 км североизточно/ и Разлог и на 1 километър от ж.п. гара Белица, част от теснолинейната ж.п. линия Септември /79 км североизточно/ - Добринище /20 км югозападно/.

Селото разполага с кметство, две джамии, основно училище "Паисий Хилендарски", хотел, футболен стадион, собствен отбор и хранителен магазин. Най-близките читалище, средно училище и целодневна детска градина се намират в Белица. За здравето на населението се грижат един общопрактикуващ лекар и един стоматолог, а най-близката многопрофилна болница се намира в град Разлог.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

На 17 км северозападно от Краище може да бъде посетен уникалният за България туристически обект - Паркът за "танцуващи" мечки, разположен в местността Андрианов чарк. Той е официално открит на 17 ноември 2000 г. с помощта на фондация "Четири лапи" и обхваща площ от 120 000 кв.м. Тук има гори, хълмове за разходка и уединение, поляни и места за слънчева почивка. Специално направени платформи позволяват на посетителите да ги наблюдават и да правят снимки, без да пречат на животните.

Ски курортът Семково се намира в подножието на Рила планина, на около 22 км северозападно от селото. Той е разположен на 1700 метра над морското равнище, сред борови гори, с изключителна панорамна гледка към върховете на Рила и предлага добри възможности за зимни спортове и летен планински туризъм. В курорта има шест писти с различни степени на трудност. Три от тях са на северните склонове, с обща дължина от 4 км, обслужвани от осем влека.

Един от най-модерните ски-курорти в България, Банско, също се посещава от много туристи. Пистите на Банско са разположени в два основни ски центъра - Чалин Валог и Шилингарника. И двата са лесно достъпни с новия лифт, построен през 2003 г. Общата дължина на маркираните писти на Банско е 70 километра. Пистите са подходящи за всички нива скиори - от начинаещи до много напреднали.

Освен в Семково и Банско, любителите на зимните спортове могат да се възползват от ски-центровете:

  • "Безбог" край Добринище;
  • "Кулиното" край Разлог.

На около 21 км северозападно, в село Добърско, се намира храмът "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат", изграден през 1614 година върху основите на съществуваща от XII век църква. Храмът е сред културните паметници под защитата на ЮНЕСКО и един от 100-те национални туристически обекти на България. Тук не се провеждат религиозни служби, но е отворено за посетители.

Късноантичната крепост Момина кула се намира на около 35 км югоизточно от Краище, близо до село Кремен. Крепостта е обявена за археологически паметник от национално значение.

Интерес представлява и двудневният традиционнен събор „Пирин пее”, който се провежда на всеки две години в местността Предел край Разлог.

Източници: Мирела, http://bg.wikipedia.org, http://bg.guide-bulgaria.com, http://www.belitsa.com, http://hotelkraishte.eu

Снимки: http://www.panoramio.com/, http://hotelkraishte.eu, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: