ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кремен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Кремен
1 / 13

Кремен е село в Югозападна България. То се намира в община Банско, Област Благоевград.

В България има още едно населено място със същото име - село в община Кирково, област Кърджали.

Кремен отстои на 31 км югоизточно от град Банско, 86 км югоизточно от областния град Благоевград и 180 км югоизточно от столицата София. Източно от селото преминава главен път Е79.

Разположено е на надморска височина от 1100 метра в най-източните части на Северен Пирин.
Лятото в района е кратко и прохладно, а зимата е снежна, мека и продължителна.

Постоянното население е около 213 жителите. В селото има читалище, православен храм и кметство.  Улиците са асфалтирани. Най-близките учебни заведения са в общинския център Банско, а най-близката многопрофилна болница е в областния град Благоевград.

Природата около селото е изключително живописна и привлекателна за много туристи.

В района може да посетите:

Кременски езера, в които и през месец август водата е ледена и има най-вкусната пъстърва.

В пролома на река Места, свързващ Разложката и Гоцеделчевската котловини се намират запазените до 8 метра височина останки от Кременската крепост. Строена е вероятно през ХІІ-ХІV век и е имала функцията да контролира достъпа през пролома.

Каскада "Ретиже" - включва 3 броя малки водно-електрически централи. Използва водите на р. Ретиже, водеща началото си от Попово и Кременските езера, разположени в югоизточните склонове на Северен Пирин.

Язовир "Кремен" е изграден в местността "Илиева черква" на около 4 - 5 километра западно от с. Кремен. Площадката на микроязовира се намира на 200 метра източно от ВЕЦ 2 на Каскада "Ретиже".

Предимство е и близостта на най-известния Български ски курорт - Банско и до друга популярна ски и туристическа дестинация - град Добринище.

Очаква се в близко бъдеще в района на селото да се развие по-сериозна инфраструктура свързана с туризма - ски писти, за които вече текат предварителни проучвания, както и достъп с лифт до Кременските езера и каскадата "Ретиже".

 

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: