ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Обидим

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Обидим
1 / 5

Обидим е село в Югозападна България, област Благоевград, община Банско.


Намира се на 30 км югоизточно от град Банско, на 22 км от Добринище и на 85 км от областния център град Благоевград.


Населението на селото е около 139 души (към 2008 г.), надморската височина е около 1200 метра.  Землището на селото обхваща 64.962 кв.км площ, по-голямата част от която се намира в Северен Пирин и част от Родопите.
Лятото е кратко и прохладно, а зимата е снежна, мека и продължителна. На югоизток от село Обидим, отстоящо на 9 км се намира село Места. За селата Обидим, Кремен, Филипово, Осеново и Гостун, село Места се утвърждава за централно селище.  В село Места се намира централната поща, училище с пансион за деца от съседните села, районна болница, ветеринарна лечебница, а по поречието на река Ретиже се намира административната сграда на Държавното горско лесничейство – Места.

Туризъм и забележителности

В землището на село Обидим има общо 13 църкви, паpаклиси, иконостаси и един манастир.

Църквата "Свети Николай Чудотворец" е построена през 1842г. и осветена през 1843 година. В землището на селото расте  и  едно от най-старите и големи дървета в България " Гигантска мура" .  На 1,30 от земята е с обиколка 8 метра, което е с 20 сантиметра по дълга от Байкушевата мура. Високо в Пирин в землището на село Обидим се намира и скалното образувание "Пиростията". Тя е сгушена сред смърчове на левия бряг на река Ретиже. Върху три гранитни камъка с височина около 60 см. почти хоризонтално като огромен капак се разполага полусферичен скален блок с диаметър около 2 м Хижа "Безбог" е разположена в старото землище на Обидим, в подножието на връх Безбог край Безбожкото езеро, на 2236 метра надморска височина. Най-близка хижа - хижа "Гоце Делчев"  е разположена 1412 метра надморска височина.  До нея води широк черен път. Късноантичната и средновековна крепост Момина кула се намира в пиринската част на долината на река Места, в землището на село Кремен.  Разположена е в един от най-тесните и живописни участъци на Момина клисура, южно от село Места.

Източник и снимки: http://www.obidim.net/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: