ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Ръждак

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Ръждак
1 / 4

Ръждак е село в Югозападна България. Намира се в община Петрич, област Благоевград.

Отстои на 2 км източно от гр. Петрич, на 84 км южно от гр. Благоевград, на 166 км в същата посока от гр. София и на 14 км западно от българско-гръцката граница при с. Кулата. Редовни автобусни връзки с гр. Петрич и с. Кулата.

Село Ръждак е разположено в подножието на Беласица планина, на надморска височина 285 м. Климатът е преходно-средиземноморски, с горещо и продължително лято и мека, краткотрайна зима.

Името на селото произлиза от ръждивата вода, която в миналото е течала от неговите изворите. Старото село е сгушено в Беласица планина и голяма част от къщите са от времето на турското робство. Новото село е застроено с масивни къщи като продължение на старото и се отдалечава от планината Беласица по посока град Петрич. Ръждак е село на територията на България от 1912 г. Понастоящем населението му наброява приблизително 260 души.

Селището е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Жилищният фонд е почти напълно обновен. Има кметство, приемен кабинет на РПУ Петрич, църква, стадион, магазини и хотел. Функционират и частни фирми в сферата на шивашките услуги. В района се отглеждат предимно тютюн и лозя.

Здравното обслужване и учебните заведения са в общинския център – гр. Петрич, който е само на 2 км разстояние.

Туризъм и забележителности

Гостите на Ръждак могат да посетят в Петрич градския исторически музей, църквата "Св. Богородица", построена през 1857 г., обявена за паметник на културата, църквата "Св. Георги" и църквата "Св. Никола".

На 23 км от селото се намира Самуилова крепост - национален парк-музей.

На 12 км е местността Рупите, особено популярна заради горещите минерални извори, както и заради това, че там е живяла известната българска пророчица Ванга. По нейна инициатива на това място е изграден храмът "Света Петка Българска".

На 10 км е балноелечебният курорт село Марикостиново.

Източници и снимки: bg.wikipedia.org; rajdak.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: