ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Склаве

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Склаве
1 / 3

Склаве е село в Югозападна България. Намира се в община Сандански, Област Благоевград.

Отстои на 71 км югоизточно от гр. Благоевград, на 10 км в същата посока от гр. Сандански, на 157 км южно от гр. София, на 11 км западно от гр. Мелник и на 19 км северно от българско-гръцката граница при с. Кулата.

Редовна автобусна линия до гр. Сандански и съседните села.

Населението наброява приблизително 1490 души.

Селото е разположено в средната част на Пирин планина, на надморска височина от 183 м. Характеризира се с преходно-средиземноморски климат. Лятото е дълго и горещо, а зимата - мека и топла.

През селото тече Склавска река. Между с. Склаве и с. Спатово има минерални извори, които благоприятстват за развитието на балнеолечение и туризъм.

Природните условия са благоприятни за отглеждане на технически култури, трайни насаждения - лозя, праскови, ябълки и ранно зеленчукопроизводство.

Има условия за развитие на овцевъдство и говедовъдство. В селото има бетонови полигони за производство на тръби и облицовъчни плочи и инертни материали. Действат и няколко шивашки цеха.

Склаве е добре-устроено село - снабдено е с електричество, вода, канализационна мрежа, радио, телефонна мрежа и кабелна телевизия. Тук има още кметство, основно училище, целодневна детска градина, читалище, църква, общопрактикуващ лекар, двама стоматолози, аматьорски футболен клуб и магазини.

Към настоящия момент основното училище в Склаве обучава деца и от съседните села. То разполага с училищен автобус, който осигурява транспорта на ученици от селата: Спатово, Хотово, Зорница, Любовище, Рожен, Виногради и гр. Мелник. Обучават се деца и от село Ласкарево.

Забележителности и туризъм

От запазените стари сгради 11 са паметници на културата. Те спадат към Родопската къща с влияние на Мелнишката къща.

Източно от Склаве са открити останки от селище от желязната епоха, античността и средновековието, както и следи от тракийския период.

В Склаве се провежда ежегоден панаир около 15 юни, свързан с легенда за Спартак. Този панаир е бил пазар на роби, откъдето произлиза и името на селото "склав" от латински "роб". Според някои неофициални източници на този пазар е бил продаден предводителят на най-голямото антиримско въстание на робите Спартак. Според други неофициални източници тъкмо в това село се е родил Спартак. В днешни дни панаирът е един от най-големите регионални пазари за животни.

Друго събитие е съборът на черквата "Свети Дух", който е на едноименния празник.

В района на Склаве може да се посетят най-малкият град в България - Мелник и най-голямата обител в Пиринския край – Роженският манастир.

 

Източници и снимки: http://www.sandanskibg.org , www.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: