ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Струма

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Струма
1 / 4

Струма е село в Югозападна България. То се намира в община Сандански, Област Благоевград.

Отстои на около 6 км западно от гр. Сандански, на 63 км южно от гр. Благоевград, на 145 км в същата посока от гр. София, на 25 км северозападно от българско-гръцката граница при с. Кулата и на 17 км североизточно от гр. Петрич.

Населението наброява приблизително 570 души.

Селото е разположено в долината на река Струма, в най-югоизточните ниски склонове на Малешевска планина. Надморската височина е около 110 м. На юг край землището на селото тече и река Лебница.

Климатът тук е преходно-средиземноморски и се характеризира с горещо, продължително лято и мека зима.

Благоприятни са условията за отглеждане на трайни насаждения и за ранно зеленчукопроизводство (полско и оранжерийно).

Селото е добре устроено. В него има кметство, читалище със самодеен състав и библиотечен фонд, църква, футболен стадион и търговски обекти. Намира се в близост до главния международен път Е-79 (София-Кулата-Атина)

Здравно обслужване и учебни заведения има в общинския град Сандански, който е само на 6 км разстояние.

Туризъм

В района интересни места за посещение са:

Паркът в гр. Сандански - отлично място за отдих и развлечения. Тук се намират стадионът, летният театър, открит басейн, изкуствено езеро с водни колела, лодки и др. На територия от 344 дка виреят над 200 средиземноморски растителни вида.

Местността Рупите (12 км) - популярна заради горещите минерални извори, както и заради това, че там е живяла известната българска пророчица Ванга.

Гр. Мелник (22 км) - най-малкият град в България, обявен за културен резерват. Известен е със земните си пирамиди и първокласното вино.

Текст: Мирела
Снимки: изпратени от потребител Кирил Илиев

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: