ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Хотово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Хотово
1 / 2

Хотово е село в Югозападна България. Намира се в община Сандански, Област Благоевград.

Отстои на 74 км югоизточно от гр. Благоевград, на 10 км в същата посока от гр. Сандански, на 160 км южно от гр. София, на 7 км западно от гр. Мелник, на 20 км северно от граничния пункт край с. Кулата и на 19 км североизточно от гр. Петрич.

Населението наброява приблизително 90 души.

Селото се разпростира в полите на Пирин планина, на надморска височина от 196 м. Характеризира се с хълмист, полупланински релеф и красиви панорамни гледки към целия район.

Тук лятото има най-продължителното слънчево греене у нас, а пролетта настъпва рано. Зимата и есента са меки, с положителни температури. Валежите в района на Сандански са най-ниските за страната.

В Хотово има няколко минерални извора, минерална баня, минерална пералня, кметско наместничество, църква и магазин. Здравно обслужване и учебни заведения има в с. Склаве, което е само на 3 км разстояние и в общинския център - гр. Сандански.

Хотово се счита, че се намира в район с най-много слънчеви дни в годината в България. Това обуславя и поминъка на жителите на селото - тук са изградени хиляди декари с лозови масиви, където се отглеждат предимно лози от прочутия сорт "Широка мелнишка". Този сорт лози се нуждае от много слънце и топлина, каквито има в изобилие в този регион и не се отглежда в никои други региони в страната.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Село Хотово се намира само на 7 км от гр. Мелник, който е най-малкият град в България. Градчето е обявено за културно-исторически резерват и за град-музей.

Само на 14 км от селото се намира и Роженският манастир "Рождество Богородично". Манастирът е най-голямата обител в пиринския край и един от няколкото средновековни български манастири, запазени сравнително непокътнати и до днес.

Национален Парк "Пирин" е един от трите национални парка на България. Съставен е от разнообразни природни, културни и исторически участъци и e обект на Световното наследство според Конвенцията за природното и културното наследство на ЮНЕСКО.

Източници: http://bg.wikipedia.org/
Снимка: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: