ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кашина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Кашина
1 / 5

Кашина е село разположено в югозападна България, част от Община Сандански, Област Благоевград.

Отстои на около 90 км югоизточно от гр. Благоевград, на 35 км югоизточно от гр. Сандански и на 15 км от гр. Мелник.

Постоянно живущите в селото са около 20 души.

Релефът е среднопланински, с надморската височина от 728 м.
Климатът в района е преходно-средиземноморски, като се характеризира с мека зима, като снежната покривка се задържа само за няколко дни, а през лято средната температура е около 25ºС.

Инфраструктурата на Кашина включва пълна електрификация, водоснабдителна система и телефонизация.

На около 27 км преминава европейски път E79, който свързва населеното място с градовете Сандански, Благоевград и ГКПП Кулата-Промахон.

До селото се стига по черен път, който е в много лошо състояние, но има директна транспортна връзка. Всеки понеделник, събота и неделя за Кашина пътува автобус, който минава през Мелник и Рожен.

Кашинската църква „Успение Богородично” е била построена през първата половина на XIX в. Тя е паметник на културата.

Общопрактикуващ лекар посещава селото и обслужва жителите му.

Най-близките здравни и учебни заведения са в гр. Сандански.

 

Туристически и културни забележителности
 
Кашинският водопад е една от най-големите и най-красивите природни забележителности в Пирин планина. Известен е сред местното население като Скоко. Височината на водопада е около двадесет метра. Той се намира на около 2 км от селото и до него се стига по път, обозначен с табелки. Пеша разстоянието се преминава за около 30-40 минути и е страхотна разходка сред невероятната природа.

На 4 км южно от селото са открити останки от селище от късното средновековие, а западно от селото в м. „Щемница” са открити следи от селище от бронзовата и желязна епоха.

Роженският манастир е най-голямата обител в Пиринския край и един от няколкото средновековни български манастири, сравнително добре запазени и до днес. Намира се на 10 км от Кашина. Манастирът предлага изключителна гледка до върховете на Пирин и Беласица, както и до популярните мелнишки мелове – разположени около града пирамидални хълмове, образувани от ерозията на глинената почва.

Сред забележителностите на Мелник е Кордопуловата къща – най-голямата запазена жилищна сграда на Балканите от Възраждането с впечатляващи стенописи, дърворезбовани тавани и огромна изба. Сега в дома е уредена изложба “Мелнишка изба”.

 

Източници: www.naselo.net, www.bg.wikipedia.org
Снимки: www.sandanski.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: