ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

село Долище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Долище
1 / 9

Долище е село в Североизточна България и е част от община Аксаково, област Варна. Намира се на 18 км северно от Варна, на около 20 минути път с автомобил от международно летище Варна.

 

обща информация

Селото е заобиколено от широколистни гори. Разположено е в живописната Батовска долина, която е единствената клисура между гр. Варна, Черно море и река Дунав. Релефът е хълмисто-равнинен. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято и студена зима с обилни снеговалежи. В миналото селото се е наричало Влахлар.
Населението на Долище наброява около 240 жители, като в селото живеят и няколко английски семейства.

 

история

Много са доказателствата, че територията, на която е разположено днешното село е била обитавана още по времето на траките. Тракийското златно съкровище от Долище и досега няма аналог в богатите на тракийски находки български земи. Открито е случайно, при разширение на пътя за селото през 1962 г, когато е разрушена доста ниска надгробна могила, в която е бил погребан заможен тракиец.

 

инфраструктура

В Долище е изградена много добра инфраструктура: поща, читалище, хранителни магазини, кафене, туристически комплекс, кметство, здравна служба, парк, спортна площадка, православен храм, ловна хижа. Селото е водоснабдено и електрифицирано. Редовен автобусен транспорт свързва селото с гр. Варна и околните села. В Долище има кабелна телевизия, интернет, телефон и покритие на всички мобилни оператори. Красивата природа и интригуващият релеф предлагат отлични възможности за отдих и туризъм. В районът има отлични предпоставки за развитие на лов, риболов, селски и еко туризъм. Местните хора традиционно са заети в селското стопанство. Голяма част от жителите на селото ежедневно пътуват до работните си места в гр. Варна.

забележителности

Непосредствено до селото са ловен резерват и световно известни защитени местности: "Балтата"/ част от резерват " Батова" / "Ялтата", "Тузлата" и Национален резерват "Калиакра".

 

Източници: www.wikipedia.com; www.pozvanete.bg; www.narodnodelo.bg
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: