ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дюлино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Дюлино
1 / 8

Дюлино е село в Североизточна България, част от община Бяла, област Варна. Намира се на 54 км южно от гр. Варна, на 13 км от морският бряг и на 24 км западно от общинският център гр. Бяла.

обща информация

Селото е сгушено в подножието на Еминската планина - оттук започва Дюлинският проход. Районът е изключително живописен - къщите са разположени далеч едно от друга и е трудно да се каже, че са част от едно село. Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на планината - лятото е слънчево, но прохладно, есента топла, зимата студена, с обилни снеговалежи, а пролетта е хладна. Въздухът в селото е изключително здравословен - уникална комбинация от море, планина и близостта на р. Двойница. Населението наброява около 400 човека. Надморска височина - 49 м.

история

За първи път селището се споменава в турски регистър от 1731 г. като Айваджик („айва“ на турски означава дюля). Името идва от дюлевите насаждения в селото. Пролетно време, цветовете на дървета обагряли селото, в късните летните вечери ухаело на аромата на дюлите, а зимно време тук се правела най-хубавата дюлева ракия.

инфраструктура

В Дюлино има хранителни магазини, комплекс-ресторант, читалище, поща, кметство, пивница, кафене, сладкарница, лекарски кабинет, клуб на пенсионера, къщи за гости, както и нова църква.
Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Редовен автобусен транспорт свързва селото с градовете Варна и Бяла и околните села. Пътищата са в много добро състояние и се поддържат целогодишно.
В селото традиционно се развива селски и ловен туризъм. Туристите имат възможност да се настанят в самобитни български домове, където любезните домакини предлагат различни видове забавления, които пресъздават атмосферата на българското село отпреди 100 г - паша на добитък, приготвяне на традиционни български ястия, лов на дивеч /диви прасета и патици/. На гостите се предлагат вкусни гозби, приготвени от продукти, отгледани в частните стопанства на собствениците - вкусни и екологично чисти плодове, зеленчуци, мляко, сирене, месо.

перспективи за развитие

Селото е разположено сред интригуващ пейзаж, в екологично чист район, далеч от шума и хаоса на големият град. Има отлични условия за развитието на познавателен, еко и пешеходен туризъм.
Има възможност за практикуване на риболов в река Двойница, езда на коне, излети в гората, слънчеви и морски бани в Черно море, което е само на 13км от Дюлино. Местните фолклорни групи организират за туристите представяне на традиционни български обичаи - Бабинден, лазаруване, сватба и т.н.

забележителности и събития

  • Село Дюлино ще ви зарадва с множество исторически забележителности. В околностите му се намира средновековната крепост Козяк. Развалините на крепостта се намират на източния от двата ръта, които се спущат от връх Янку тепе към долината на р. Двойница. Според братя Шкорпил крепостта се е състояла от две части. Предната, която по - достъпна, е била с формата на неправилен шестоъгълник. В северния ъгъл личат останките на кула. Могат да се видят и останки от крепостни стени, римски път и водопровод.
  • Всяка година през юли се провежда състезание на ловни кучета за лов на диви свине.
  • На 5 км от Дюлино, в посока село Паницово се намира параклис Св.св.Константин и Елена, който е известен с лековитата си вода.

 

Източник: интернет
Снимки: www.panoramio.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: