ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кичево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Кичево
1 / 5

Кичево е село в Североизточна България, част от община Аксаково, област Варна. Разположено е непосредствено на пътят Варна-Албена. Намира се на 25 км от общинският център Аксаково, на 15 км от областния град Варна, на 20 км от курорта Златни пясъци и на 17 км от курорта Албена.

 

обща информация

Климатът е умерено-континентален с ясно изразени четири сезона. Релефът е хълмисто-равнинен. Постоянно в селото живеят около 1 800 човека. В миналото селото се е казвало Джеферли. Настоящето си име Кичево "дължи" на красивите кичести тополи, които растат покрай множеството естествени водоизточници в селото. Надморска височина - 360 м.
Въпреки че е голямо, Кичево е сред най-тихите села в района. Въздухът през цялата година е кристално чист и това е една от причините много варненци да изберат селото за постоянно местоживеене.

инфраструктура

В Кичево има основно училище, детска градина, читалище с богата библиотека, общежитие, православен храм, лекарски кабинет, хранителни магазини, ресторант, конна база, поща, кметство, къща за гости, бензиностанция, автосервиз и др.
В селото е изградена отлична инфраструктура. Пътищата са в много добро състояние. Жителите на Кичево могат да се възползват от всички съвременни удобства - мобилни комуникации, интернет достъп, сателитна телевизия. Селото е богато на природни водоизточници - изградени са 6 чешми, от които блика чиста изворна вода. Изградена е частична канализация. Редовен автобусен транспорт /линии № 26, 27, 28, 33/ свързва селото с гр. Варна и околните села.
В Кичево постоянно пребивават няколко чуждестранни семейства.
Създадени са много добри традиции в области като образование, читалищна дейност, опазване на околната среда. Всяка есен в селото се организира общински фолклорен фестивал, в който участие вземат самодейни и професионални фолклорни състави от всички населени места в общината.

икономика

На територията на Кичево работят множество частни предприятия - цех за производство на перилни препарати, цех за пакетиране на храни, земеделска кооперация и птицеферма. Търговското представителство на Хонда за град Варна и региона също се намира в с. Кичево.
Днес село Кичево се радва на изключителна популярност и интересът към местните терени за застрояване непрекъснато расте. В момента в покрайнините му се изгражда модерно вилно селище за чужденци.
Основният поминък на местните хора е било растениевъдството. В днешно време местните са ангажирани в частните предприятия в селото, в предлагането на услуги и в туризма.

туризъм

Забележително е, че на 10 км от Варна все още има кътче с кристално чист въздух, прекрасни гори, чиста изворна вода, тишина и спокойствие. Ненапразно туроператори са избрали за екскурзии на своите туристи местности в землището на село Кичево. Там са изградени беседки, в които всеки турист може да си отдъхне на чист въздух и да се наслади на красотата на заобикалящата го природа. Близостта до големия град и чудесните природни дадености правят Кичево желано място за отдих и са отлични предпоставки за развитието на еко и селски туризъм.


Източници: www.narodnodelo.bg; www.wikipedia.bg
Снимки:  интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: