ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Васил Левски

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Левски
1 / 5

Село Васил Левски е част от община Суворово, област Варна. Намира се на 7 км от гр. Суворово и на 30 км от гр. Варна.

обща информация

Население 160 жители. Старото му име е било Чатма. През 1934 г е преименувано на Левски. Според местните предания Апостолът на свободата често е посещавал селото и е имал много съратници там. Надморска височина 350 м. Климатът е умерено-континентален, силно повлиян от близостта на Черно море. Характеризира се с прохладно лято и мека зима с обилни снеговалежи.

инфраструктура


Селото разполага с кметство, читалище с библиотека, православен храм, построен през 2004 г, пощенска станция, медицински пункт, фурна, хранителни магазини. В селото има четири парка създадени през 1967 г. В центърът на селото е издигнат паметник на Васил Левски. Изгражда се модерен дом за възрастни хора. На 6 км има спортно летище. Инфраструктурата в селото е много добре изградена - пътищата са в много добро състояние, селото е електрифицирано и водоснабдено. Има удобен обществен транспорт до гр. Варна, гр. Суворово и околните села. Налично е покритие на всички мобилни оператори, връзка с интернет и сателитна телевизия.

природа


До село Левски има два язовира, които са притегателно място за отмора и риболов, както за местните хора, така и за жителите на околните села и гр. Варна. В радиус от около 15 км се намират и язовирите Николаевка, Генерал Киселово и Ботево.
Местните жители са заети предимно в земеделие и животновъдство. Близостта на селото до гр. Варна също създава отлични предпоставки за целогодишна заетост.


Източник: http://www.suvorovo.bg, интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: