ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Овчага

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Овчага
1 / 4

Овчага е село в Североизточна България, част от община Провадия, област Варна. Намира се на 68 км от гр. Варна, на 60 км от морският бряг и на 15 км от общинският център гр. Провадия.

обща информация

Населението наброява около 165 човека. Надморска височина 162 м. Релефът е хълмисто-равнинен. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, пъстроцветна есен, студена зима с обилни снеговалежи и слънчева пролет.
Няколко английски и едно френско семейства са закупили имоти в селото.

Инфраструктура и развитие

В селото има кметство, хранителен магазин, кръчма, пощенска станция, читалище с библиотека, здравна служба. Населеното място е напълно електрифицирано и водоснабдено, има 10 кладенеца и три селски чешми. Осигурен е безплатен транспорт за учениците и децата, посещаващи детска градина в гр. Провадия. Пътищата са в добро състояние. Запланирани са ремонти на част от пътната мрежа в района.
Край селото има открити няколко тракийски могили и антични селища. Намерени са сребърни монети, които се съхраняват в музей.
В Овчага се намира една от най-големите лешникови плантации в района, около 500 декара. Плодородната земя се обработва от местни земеделски кооперации - засадени са различни селскостопански култури - слънчоглед, рапица, овес. Традиционно в района се развива и лозарството. Двама фермери в Овчага се занимават с отглеждането на овце и крави.
Районът предлага отлични условия за развитието на еко-производства - климатът е чудесен, природата съхранена.


Източник: http://www.narodnodelo.bg
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: