ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Орешак

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Орешак
1 / 6

Орешак е село в Североизточна България. То се намира в община Аксаково, област Варна, на 20 км от гр. Варна, на 23 км от кк „Златни пясъци”, на 30 км от кк „Албена” и на 12 км от морският бряг.

обща информация


Старото име на Орешак е било Джевезли. Населението му наброява 211 човека. Местоположението на селото недалеч от главния международен път Варна-Дуранкулак е удобна отправна точка за пътувания до Албена и Балчик, до скалистите, осеяни с пещери брегове на Яйлата и Камен бряг, до нос Калиакра, малките екзотични заливи на Русалка. За любителите на голфа, неотдавна разкритият комплекс Блексийрама се намира на около 35 км от селото. Климатът в областта е умереноконтинентален, силно повлиян от въздействието на Черноморския басейн. По-голямата част от повърхнината е хълмиста. Надморска височина 320 м. В района основно се развива селското стопанство, с приоритетни отрасли растениевъдство и животновъдство. Подходящи възможности за развитие на еко, ловен и селски туризъм.

Инфраструктура


Орешак е малко, китно селце с красива и девствена природа. Районът е екологично чист и спокоен. В селото има читалище, къща за гости, хранителни магазини, бензиностанция на 3 км от селото, православен храм “Св. Пророк Илия”, лекарски кабинет, ресторант. Добър обхват за абонатите на „МобилТел” и на „Глобул”, частичен за "Виваком", както и кабелен достъп до безжичен Интернет, сателитна телевизия. Редовна градска автобусна линия свързва Орешак с гр. Варна, с честота на автобусите 8 пъти дневно.
От 2009 г. в с. Орешак работи конна база "Пониленд", която предлага услуги като уроци по езда, понита за детски партита и др. До селото има големи масиви от широколистни гори.

забележителности

Само на около 20 км от с. Орешак има много привлекателни места за туризъм и развлечения:

- Местността “Батова”, представляваща горски масив, от който по-голямата част попада в границите на общината. Местността разполага с няколко хижи за отдих. Ежегодно в местността се организират събори за надпяване и надиграване, които събират хора от целият регион.

- Природен парк “Побити камъни- защитена местност, от каменни колони високи до 10 м, кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, различни по форма и големина скални блокове и множество каменни късове разпилени по целия комплекс.

- Природен парк "Златни пясъци", който се намира се в най-източната част на общината и заема площ от 130 ха. Една трета от парка се намира на територията на община Аксаково.

 

Източник: http://www-bg.blackseaconsulting.com, http://www.aksakovo.info/
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: