ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Садово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Садово
1 / 6

Садово е село в Североизточна България, част от община Аврен, област Варна. Намира се на около 7 км от общинският център с. Аврен и на 27 от гр. Варна.

обща информация

Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято и студена зима с обилни снеговалежи. Релефът е хълмисто-равнинен. Населението му е около 350 човека. Надморска височина - 185 м. Старото име на селото е било Сулуджа Ал.

инфраструктура

В селото има читалище с библиотека, ЦДГ, хранителен магазин, кафене, кметство, пощенски клон, православен храм, гостилница. Най-близкият медицински пункт се намира в с. Аврен, на 7 км от Садово. Учениците от селото учат в училището в село Аврен.
Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Пътищата са в добро състояние. Редовен автобусен транспорт свързва селото с гр. Варна и околните села. Комуникации: покритие на всички мобилни оператори, телефонна централа, сателитна телевизия.
Местните хора се занимават предимно със земеделие, много от тях пътуват ежедневно до работните си места в гр. Варна.
Селото е закътано сред невисоки зелени хълмове, наблизо има и широколистна гора. Основните му предимства са чистият въздух, спокойствието и естествената красота на заобикалящата го природа.

забележителности

  • Храмът „Св. Вмчк. Димитрий Солунски” е най-старият в община Аврен. Построен е от българи заселници след руско-турската война. В селото тогава живеели десет турски семейства и девет български. Първата дейност на българите-заселници била да построят килийно училище и параклис. По-късно бил построен и самият храм. Със собствени средства жителите закупили камбана, икони, и църковна утвар.Източници: www.bg-patriarshia.bg, интернет
Снимки: Мирела, www.bg-patriarshia.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: