ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Синдел

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Синдел
1 / 4

Синдел е село в Североизточна България, част от община Аврен, област Варна. Намира се на 8 км югозападно от село Аврен, на 38 км в същата посока от град Варна, на 16 км южно от Девня и на около 480 км източно от столицата София.

Разположено е в Дунавската равнина, на надморска височина от 110 м. През селото преминава река Провадийска. Климатът се характеризира с топло и сухо лято, докато зимата преминава без трайна снежна покривка.

Населението наброява около 1200 души. Има редовен железопътен транспорт до съседните населени места.

В Синдел има електропреносна, водоснабдителна и канализационна мрежи. Тук функционират кметство, поща, училище, читалище с групи за народни и модерни танци, бензиностанция и магазини. Медицинското обслужване е поето от двама общопрактикуващи лекари. Най-близко разположената детска градина и център за медицинска помощ са на територията на село Аврен. Многопрофилна болница има в град Девня.

Забележителности:

  • Църквата „Свето Успение Богородично” е построена през 1938 г. и е реставрирана през 2004г.;
  • Морският нос Синдел на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови е наименуван в чест на селото;
  • В с. Царевци / 4 км/ се намира музейният комплекс „Св.св.Константин и Елена”, състоящ се от църква, датираща от 1825г., и килийно училище с работилница;
  • В Аврен се намира базова астрономическа обсерватория, където се провеждат редовни наблюдения от различни астрономически клубове.

Източници: http://bg.wikipedia.orghttp://avren.bg   
Снимки: http://www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: