ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Цонево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Цонево
1 / 5

Цонево е село в Североизточна България, част от община Дългопол, област Варна. Намира се на 64 км от гр. Варна, на 22 км от гр. Провадия и на 11 км от гр. Дългопол.

обща информация

Населението наброява около 3 000 човека. Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на източните склонове на Стара планина. Има ясно изразени 4 сезона - прохладно и слънчево лято, топла есен, студена зима с обилни снеговалежи и слънчева пролет. Релефът е хълмисто-равнинен, големи площи са покрити с вековни широколистни гори, които привличат почитатели на лова от близо и далеч. Надм. височина 36 м. В миналото селото е носело имената Ракла и Сандъкчи.

инфраструктура

В селото има основно училище, 2 читалища с богата културна дейност, ЦДГ, магазини, кафенета, пощенски клон, лекарски и зъболекарски кабинети, модерна ритуална зала и салон за тържества, пенсионерски клубове, вили и комплекс за отдих, разположен на брега на язовира.
Инфраструктурата е отлична - пътищата са в добро състояние, селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Предстои изграждането на централна канализация. Жителите му могат да се възползват от всички съвременни удобства - интернет, кабелна телевизия и мобилни комуникации. Редовен автобусен транспорт свързва Цонево с околните села и градовете Дългопол, Провадия и Варна. Жителите на Цонево могат да използват и ЖП-транспорт, като най-близката ЖП-гара е тази в с. Величково, на 2 км от селото.

икономика

За разлика от много други села Цонево не обезлюдява. Местните жители намират препитание в трите дървообработващи цеха в селото и каменната кариера в местността Сини вир, при поддръжката и охраната на язовирите „Цонево“ и „Елешница“. Повечето от работниците в държавното лесничейство също са от селото. Част от местните пътуват до предприятия в Девня, „Повеляново“ и Варна. В миналото основният поминък за местните е било овощарството, а през последните години, благодарение на изключително атрактивното му местоположение, в селото се развиват предимно туризмът и земеделието.

туризъм

Село Цонево е атрактивна и позната туристическа дестинация. Предлагат се традиционни за селския бит атракции. Живописното корито на язовира и прилежащите залесени склонове го правят привлекателно място за развитие на туризма и предлагат чудесни възможности за пикници, разходки сред природата, къмпингуване, риболов, лов, еко-туризъм и наблюдение на птици.
Селото е изключително атрактивно благодарение на красивата си природа, чистият въздух, разнообразният релеф, тишината, спокойствието и изобилието от зеленина.

забележителности

  • На 1 км от селото се намира язовир Цонево, който е с капацитет 330 млн. м3. Язовирната му стена е дълга 890 метра и е висока 39 метра. Тя е единствената на Балканския полуостров, изградена от глина и дори днес се счита за уникално съоръжение. Язовирът е богат на риба - платика, червеноперка, каракуда, костур и сом - и предоставя чудесни условия за риболов. Живописното корито на язовира и прилежащите залесени склонове го правят привлекателно място за развитие на туризма и краткотрайния отдих. Край язовира има бунгала, а частни квартири могат да се намерят в близките села Цонево и Аспарухово.
  • В южната част на Цонево сред язовирът се намира природният феномен “Чудните скали” скален масив от десетина невероятно красиви скални игли с височина 40-50 м, наподобяващи кули на замък. Образувани от въздействието на водата и вятъра върху варовика, като скалата не е монолитна, а на блокове. Скалите изникват непосредствено от бреговете на язовира, където са най - стръмни и отвесни. Феноменът се състои от три масива, по цялата им дължина са прокопани три тунела, през които минава път за коли, направен от натрошени камъни. Тъй като се виждат от главния път, скалите често привличат пътуващите, които отбиват за почивка и да се насладят на чудната гледка и изваяни форми.Източник: www.narodnodelo.bg, интернет
Снимки: интернет и Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: