ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Щипско

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Щипско
1 / 3

Щипско е село в Североизточна България, част от община Вълчи дол, област Варна. Намира се на 50 км от гр. Варна, на 4 км от общинският център гр. Вълчи дол и на 7 км от гр. Суворово.

обща информация

Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на източните склонове на Стара планина - лятото е горещо, а зимата студена и с обилни снеговалежи. Релефът е хълмисто-равнинен, селото е потънало в зеленина. Населението е над 150 човека. Надморска височина - 244 м. Старото име на селото е било Хасърджик.

история

На територията на Щипско и около него са живели траки и римляни. При oбработка на земята и строителни работи са открити 24 оброчни плочки с лика на тракийския бог-конник Херос, древни водопроводи и резервоари за вода.

инфраструктура

В селото има православен храм, пощенска станция, хранителен магазин, клуб на пенсионера, сладкарница, читалище. Децата от селото посещават училище и детска градина в гр. Вълчи дол, като разходите по транспортът се поемат от общината.
Щипско е напълно електрифицирано и водоснабдено. Има над 70 кладенеца и няколко селски чешми с изворна вода. Пътищата са в добро състояние. Редовен автобусен транспорт свързва селото с гр. Варна и гр. Вълчи дол. Има GSM покритие и сателитна телевизия.
Имоти в селото са закупили три британски семейства.
Основният поминък на хората в селото са земеделието и животновъдството. Земята в района е изключително плодородна, което, в съчетание с екологично чистата природа и благоприятният климат създава отлични условия за еко-производство на животински и растителни продукти. Условията са подходящи и за развитието на селски и еко-туризъм.

Източници: www.narodnodelo.bg, интернет
Снимки: Мирела, Facebook

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: