ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ягнило

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Ягнило
1 / 10

Ягнило е село в Североизточна България, част от община Ветрино, област Варна. Намира се на 60 км западно от Варна, на 40 км източно от Шумен и на 15 км северозападно от общинският център гр. Ветрино. Достъпът до селото е отличен - по магистралата за София и отбивката за Белоградец.

обща информация

Разположено е в малка долина, оградена отвсякъде с хълмове, което му придава много живописен и уютен вид. Климатът е мек и благоприятен - лятото е топло и слънчево, но не горещо, а зимата е сравнително мека, с обилни снеговалежи, но без бурни ветрове. Населението е над 300 човека. Средната надморска височина е 250 метра. През вековете селото е носело имената Яйлякьой и Яйла.
В радиус от 30 км няма промишлени предприятия, замърсяващи въздуха, поради което той е изключително чист и благоприятен за лечение на белодробни заболявания.

история

Сондажни разкопки доказват, че живот в района на селото е имало още през дълбока древност. Намерени са питоси за съхранение на зърно, сечива и монети. През 1895 година местен жител е открил в двора си съкровище, което впоследствие е предал на Националният историчеки музей в София.

инфраструктура

В Ягнило има правоcлавен храм „Свети свети Константин и Елена“ построен през миналото столетие с дарения от местните. В селото има също и два хранителни магазина, кафене, читалище с библиотека, кметство.
Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено, освен това има над 50 кладенеца и две чешми с постянно течаща изворна мода. Пътищата са в добро състояние. Селото е телефонизирано, има покритие и на всички мобилни оператори.
Всеки ден децата се извозват безплатно с автобус до училището и детската градина във Ветрино. Най-близкият лекарски кабинет е в село Белоградец /на 3 км от Ягнило/.
През Ягнило минава малка река, а в близост има два големи язовира с възможност за риболов.
В събота и неделя селото оживява - тогава в него се завръщат много негови жители, които са предочели да живеят постоянно в гр. Варна.

 

перспективи за развитие

Планира се изграждането на малък туристически комплекс край селската хижа в местността Станата. По общински проект се работи за изграждането на екопътека в околностите на Ягнило.
Основен поминък на местните хора е основно земеделието и животновъдството.
Отличният достъп, красивата природо, екологично чистата околна среда и благоприятният климат са добри предпоставки за развитието на еко, селски, риболовен, ловен и познавателен туризъм.

забележителности и събития

  • На Петдесетница се прави курбан, в който участва цялото село. Прави се сред гората в местността Станата, където има малък параклис. Легендата разказва, че навремето един от жителите на селото, когато сякъл дърва там отсякъл едно дърво и в дънера му имало знаци, които удивително напомняли на кръстове. Той заръчал да се дава курбан за селото на това място. Прави се водосвет за здраве и се отправят молитви към св. Петка да закриля хората и да пази селото от природни бедствия и злини.
  • В Ягнило е създаден етнографски музей с богата сбирка от предмети на бита, автентични облекла, вещи и снимки на преселници от Анадола, дарени на музея от жителите на селото. През 2005 г. възобнови дейността си фолклорният състав "Яйлата", който изпълнява в автентичен вид песни, танци, обичаи и обреди на малоазийските българи.


Източници: www.sabori.bg; www.narodnodelo.bg
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: