ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

село Тополи

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Тополи
1 / 6

Тополи е село в Североизточна България и е част от община Варна, oбласт Варна. Намира се на около 3 км от гр. Варна и на около 10 км от морския бряг.

обща информация

Селото е "разделено" на две части - стара и нова. В новата част е дошло население от село Аспарухово, изселено заради строежа на язовир "Цонево". В старата част са местните селяни, които са кореняци.
Двете части на селото са разделени от дере, в което растат огромните тополи, дали името му. От двете чешми разположени в дерето винаги тече питейна вода. Климатът е умерено-континентален с преобладаващо влияние на Черно море. Валежите като количество не са много, а снежната покривка се задържа за кратко. Населението е около 3 000 човека.

История


Старото име на село Тополи е Инджекьой. Селото е основано през XIX в. от изселници от Беломорска и Одринска Тракия, които са прогонени от родните си места от турските власти. Но данни за наличието на селище на територията на днешно Тополи имаме още от времето на древните траки. На хълма Клисе баир, при изкопни работи са открити множество керамични съдове и предмети от бита. Нещо повече, открити са предмети с гръцки произход, което говори за търговски и социални контакти с гръцките колонисти. В землището на селото е открита тракийска могила-гробница. По време на Първата българска държава група прабългари се установяват край неголямото езеро "Кайнака" поради наличието на прясна вода. Днес при разкопки в района се намират фрагменти на съдове от бита на прабългарина. Керамиката от прабългарски тип е рядка и затова старото селище представлява интерес за историците.

инфраструктура и транспорт

В Тополи има хранителни магазини, читалище, основно училище, ЦДГ, стара църква, парк, в който е изграден параклис. Параклисът е разположен върху минерален извор, за който се твърди, че е с целебни свойства. Селото има свой футболен отбор, който участва в регионалното футболно първенство.
Селото е с отлична инфраструктура, напълно водоснабдено и електрифицирано. Пътищата са в много добро състояние. Редовен градски автобусен транспорт свързва Тополи с гр. Варна посредством линии 18, 18А, 118, 118А, 18/40, 18А/40.

Природа


Емблематични за Тополи са вековните тополи, които се срещат по поречието на малката рекичка, пресичаща селото. Естествената растителност е тревиста, а горите са ниски акациеви, най-често дори храстовидни. Гори от този тип са запазени отчасти на хълма "Клисе баир" и около горското стопанство. До селото лежи и средноголямото блато "Кайнака", което е естествен хабитат за множество водолюбиви растителни и животински видове.

 

Източник: http://www.varna-topoli.com
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: