ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ботево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Ботево
1 / 10

Ботево е село в Североизточна България, част от община Аксаково, област Варна. Намира се на 25 км от гр. Аксаково, на 30 км от гр. Добрич и на 35 км от гр. Варна.

обща информация

Село Ботево е разположено в екологично чист район и заобиколено от красива природа. Релефът е разнообразен - плодородни ниви се редуват с невисоки, гористи хълмове. Климатът е умерено-континентален с ясно изразени четири сезона - хладна пролет, горещо лято, пъстроцветна есен и студена зима с обилни снеговалежи. Населението наброява около 200 жители. Надморска височина - 230 м.

инфраструктура

В селото има кметство, читалище с библиотека, пощенски клон, православен храм, хранителни магазини, кафене.
Пътищата са в добро състояние. Има покритие на всички мобилни оператори и телефонна централа. Селото се намира в район с богато културно и историческо наследство и отлични природни дадености. Районът е екологично чист. Около Ботево има няколко малки зарибени язовира, които предлагат отлични възможности за риболов и отдих.
Традиционно жителите на селото се занимават със земеделие и животновъдство, главно за задоволяване на собствените си нужди. Развива се и пчеларството. За обработката на плодородните земи в землището на селото се грижи частна земеделска кооперация.

Забележителности

  • Безспорно най-голямата забележителност в района е ботевският манастир "Св. Марина". Основан е в средата на 19в., около извор, за който местните вярвали, че бил целебен. В миналото местността, в която се намира манастира била собственост на богат турски велможа. Той решил да построи сарай на мястото, но при разкопките бил изкопан кръст с надпис "Св. Марина". Когато му съобщили за откритието, турчинът решил да продаде имота. Купил го дядо Лечо от с. Ботево, който, убеден, че мястото е свещено, от своя страна го дарил за изграждане на манастир. През 1844г. е построен параклис и две къпални до извора. След Втората световна война Ботевският манастир запустява, за да възкръсне отново за живот в последните години. Ремонтирани са параклиса и двете къпални. Построени са и четири стаи за поклонници, както и магерница към тях. Възобновен е и традиционния събор на Денят на Св. Марина/17 юли/, който традиционно се чества на това място още от 19в. Много от местните хора обичат да си устройват пикници в района на манастира сред тишина, спокойствие, много зеленина и тихото ромолене на целебният извор, който с ромона си разказва приказки от отдавна отминали времена.

 

Източник: www.bulgariamonasteries.com
Снимки: Мирела, www.bulgariamonasteries.com, www.facebook.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: