ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Въглен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Въглен
1 / 10

Въглен е село в Североизточна България, част от община Аксаково, област Варна. Намира се на 14 км северно от гр. Варна и на 13 км северно от гр. Аксаково.

обща информация

 

Въглен се намира в северната част на Франгенското плато. Релефът е хълмисто-равнинен. Климатът е умерено-континентален. Въпреки близостта до гр. Варна и Черно море, климатът във Въглен е много по-различен от този в морската ни столица, лятото е горещо, есента топла и слънчева, зимата - студена, с обилни снеговалежи, а пролетта - хладна. Населението наброява около 1 300 човека. Надморска височина - 368 м. Старото име на селото било Кюмюрлък. Местни етнографи предполагат, че преди столетия в околностите са се произвеждали дървени въглища - кюмюр, от където идва и името. Съвременното име на селото има същото значение.

 

инфраструктура

В селото има основно училище, детска градина, православен храм, читaлище, лекарски кабинет, стоматологичен кабинет, хранителни магазини, кафенета, поддържан парк с детска площадка.
Инфраструктурата в селото е много добра. Пътищата са в много добро състояние. Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Обслужва се от цифрова телефонна централа. Има покритие на всички мобилни оператори.
Редовен градски транспорт /автобусна линия №25/ свързва селото с гр. Варна.

икономика и перспективи за развитие

На територията на селото работят няколко малки частни предприятия - два модерни цеха за призводство на луксозни мебели, цех за обработка на риба, няколко занаятчийски работилници. Близо до селото се намира и модернизирано регионално депо за твърди и битови отпадъци. Съществува проект за изграждането на електроцентрала, захранвана с биогаз, произведен от отпадъците в депото. Това е една ефективна и природосъобразна технология за производство на електроенергия. Ако проектът се осъществи, това ще бъде единствената по рода си централа в страната ни.
Основният поминък на местните хора са земеделието и животновъдството. Почти във всяко лично стопанство се отглеждат животни за лични нужди. Много от младите хора в селото ежедневно пътуват до работните си места в гр. Варна.
Близостта до гр. Варна и удобните транспортни връзки превръщат Въглен в чудесно място за развитие на собствен бизнес в областта на животновъдството, растениевъдството, леката промишленост и занаятчийството.

Източник: www.narodnodelo.bg; интернет
Снимки: Мирела, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: