ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Горица
1 / 4

Горица е село в Североизточна България, част от община Бяла, област Варна. Намира се на 6 км от общинският център гр. Бяла, на 47 км от гр. Варна и на 4 км от морският бряг.

обща информация

 

Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на Черно море - лятото е прохладно, есента - топла, зимата - мека, но ветровита, а пролетта - слънчева. Релефът е хълмисто-равнинен. Населението наброява около 120 човека. Надморска височина - 100 м. Старото име на селото е било Куру Кьой.

инфраструктура

 

В селото има действащо читалище с библиотека, кметство, православен храм, хранителни магазини, битов ресторант, кафене.
Селото е напълно водоснабдено и електрифицирано. Освен това има над седемдесет кладенеца и две красиви селски чешми. Съвременни комуникации: покритие на всички мобилни оператори, интернет, сателитна телевизия. Пътищата са в сравнително добро състояние. Редовен транспорт свързва селото с град Варна, гр. Бяла и околните села.
За децата е осигурен ежедневен транспорт до училището в общинският център. Квалифицирана медицинска помощ жителите на селото могат да получат в здравните заведения на гр. Бяла /на 6 км от селото/.

перспективи за развитие

Преди повече от две десетилетия край Горица се e намирал един от най-големите развъдници на муфлони у нас, който е бил закрит. Тогава е бил отворен и прекият път към девствения плаж в местността Кара дере. Една от мечтите на жителите на селото е пътят до морето да бъде асфалтиран. Така, то ще стане едно от най-привлекателните туристически селища край Варна. Най-големите предимства на Горица са екологично чистата околна среда, здравословният климат и прекрасната природа.
В районът има отлични условия за отглеждането на лозови насаждения - мек климат, постоянни въздушни течения и много слънчеви дни. Местните жители са всепризнати майстори в производството на червени вина. През лятото населението на Горица се удвоява заради курортистите и жители на Варна, които имат имоти в селото.
В Горица е изградено модерно курортно селище, разположено на площ 55 декара. Застроени са около 30 процента от парцела. В селището има детска площадка, басейн и цветни градини. Предстои да се ремонтира и асфалтира прекият път до брега на морето, където е разкошният плаж, който всяка пролет и есен се посещава от стотици риболовци от Варна и селата в района.
Цените на незастроените парцели в селото остават непроменени, въпреки икономическите фактори. За последното десетилетие в селото са построени десетки нови модерни къщи. Освен варненци в селото имоти са купили и жители на други градове от страната, както и чуждестранни граждани от Англия, Русия, Франция и Холандия. През лятото Горица се превръща в истинско курортно селище.


Източник: www.narodnodelo.bg, www.wikipedia.org
Снимки: www.byala.org, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: