ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дрента

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Дрента
1 / 5

Дрента е село разположено в северна България, част от Община Елена, Област Велико Търново.

Отстои на около 60 км югоизточно от гр. Велико Търново и на около 20 км югозападно от гр. Елена.

Постоянно живущите в селото са около 100 души.

Релефът е равнинно-хълмист, със средна надморска височина от 500 м.
Климатът в района е умереноконтинентален и планински в по-високите части. През лятото е относително прохладно, зимата е сурова и студена, поради котловинния характер на релефа.

Инфраструктурата на селото включва частично асфалтирани и осветени улици, пълна електрификация, водоснабдителна система, покритие на мобилните оператори, телефонизация и кабелна телевизия.

Редовен автобусен транспорт от и до Дрента има от гр. Елена.

В селото има кметство, пощенска станция, читалище и църквата. Също така разполага с изградена мрежа от търговски обекти и заведения.

Общопрактикуващи лекари в гр. Елена обслужват населението на Дрента.

Основен поминък на населението на селото са земеделието и селския туризъм.

 

Туристически и културни забележителности

На около 30 км северно от с. Дрента се намира яз. Йовковци, който е един от най-големите по площ на територията на България. Изграден е на река Веселина, която тече през селото. Изградена е и много добра туристическа инфраструктура. Мястото е подходящо за ваканционно летуване близо до природата и практикуване на водни моторни спортове и риболов. Има и конна база.
Жителите на селото предлагат гостоприемство и уют в няколко къщи за гости.

Благодарение на изключителната природа на Еленския балкан, на запазените традиции, на новоизградените места за отдих, на прочутото гостоприемство и отличните условия за развитие на еко-туризъм, селото привлича все повече туристи и гости, любители на природата, които съчетават почивката си с полезни занимания – риболов, гъбарство, билкарство.

Близостта на селото до гр. Елена дава възможност да бъдат посетени намиращите се в града забележителности. Най-известният паметник е Часовниковата кула, която е изградена от неизвестен майстор през 1812 година. Мястото й е такова, че се вижда от всяка точка на града. От всички стари къщи в Елена най-интересна е къщата-музей "Иларион Макариополски". В една от стаите на този дом е основано еленското читалище “Напредък”. Църквата "Св. Никола" е най-старата в населеното място. Построена е в началото на XVI в. и е вкопана в земята, защото е изграждана тайно.

Източници: www.bg.wikipedia.org, www.selo.bg
Снимки: Интернет 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: