ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мусина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Мусина

Село Мусина се намира в община Павликени, област Велико Търново.

местоположение


Намира се на 18 км. източно от Павликени, на около 20 км от Велико Търново и 200 км от София.

Броят на жителите на селото е изключително намалял през последните години, като сега е около 250 души, предимно възрастни.

туризъм


Най-интересното за село Мусина е пещерата и карстовият извор до нея в едноименната местност. Изворът се казва "Мусински извор" и образува река Пещерата, която е проток на р. Негованка.

В древността, водите на извора са били отвеждани по специална водопроводна система до античният град Никополис Ад Иструм, близо до село Никюп.

Там е открито първото килийно училище в региона през 1790 г. През 1838 е построена и старата църква "Св. Параскева". Наскоро в селото е съставено църковно настоятелство, което да започне възстановяването на църквата Св. Параскева.

В селото има изградени два паметника - единия на Поп Харитон, а другия на загиналите в Априлското въстание и войните.

През 2006 г. с помощта на Европейския съюз е изграден геокомплекс "Понорите". Той представлява две свързани подземно с тунел пропасти с дълбочина 20 м, намиращи се на 50 м от главен път Велико Търново - Павликени, където по метални стълби може да се слезе до дъното. До самите пропасти е изградена и беседка за отдих, откриваща невероятна гледка.

Основните отрасли са земеделието и зърнопроизводство. Отглеждат се ечемик, пшеница и царевица.  В землището има предимно дъбови гори. Точно до Мусинския карстов извор е изградено пъстървово стопанство, което функционира и в момента.

В селото има малък ваканционен комплекс, които предлага нощувки за гостите на селото. Туристите могат да се надсладят на атракционите, които предлага комплекса - риболов, стрелба с лък, федербал и каране на велосипед. Комплексът разполага и с открит басейн, барбекю, дневен бар, паркинг и др.

инфраструктура

Селото се намира  в близост до магистралата Е-772 (София-Варна), което го превръща в комуникативно и същевременно тихо и спокойно място.

 

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: