ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Палици

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Палици
1 / 5

Палици е село в Северна България. То се намира в община Елена, Област Велико Търново.

Селото отстои около 14 км източно от град Елена, 54 км югоизточно от град Велико Търново, 64 км северозападно от град Сливен и 274 км североизточно от столицата София.

Разположено е на висок рид, който служи за вододел между Костелската и Бебровската реки. Надморската височина е 427 метра. Климатът е умерено-планински с прохладно лято, дълга есен, снежна и студена зима.

Селото се състои от две части: Горно Палици (старото село) зад реката по посока на село Каменари, където и сега има запазени стари къщи, и Долно Палици. Постоянното население е около 182 жители.

Селската църква "Св. Василий Велики" е издигната от дърво в 1881 г., а през 1898 година е построена нова каменна църква. В преддверието е поставена паметна плоча за загиналите през войните 1912-1918 година.
Днес в селото работят читалище, детска градина, магазини и няколко механи. Най-близките медицински заведения и училища са в общинския център град Елена.

Забележителности и туризъм

  • Природата около селото е изключително живописна и районът е предпочитано място за почивка. В Палици и околните села има много къщи за гости, бунгала и семейни хотели, предлагащи отлични условия за настаняване;
  • Язовирът на селото е зарибен с шаран и бяла риба;
  • Около горната част на Костелската река има условия за къмпингуване;
  • Любителите на историята могат видят в град Елена: родната къща на Иларион Макариополски, Часовниковата кула, Даскалоливницата, църквите "Свети Никола"  и " Успение на Пресвета Богородица" с камбанарията.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: