ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Пушево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Пушево
1 / 5

Пушево е село в община Велико Търново, област Велико Търново.

Отстои на 15 км югозападно от Велико Търново, на 16 км северно от гр. Дряново и на около 215 км североизточно от столицата София. На 4 км от селото преминава главен път Варна – София.

Разположено е на надморска височина от 326 метра на брега на река Янтра. Климатът се характеризира с мека зима и прохладно лято.
Населението наброява около 110 души. Има редовен автобусен транспорт до Велико Търново.

В Пушево има кметство, хранителни магазини и къща за гости. Най-близко разположените основно училище и целодневна детска градина се намират в село Балван / 8 км/. Болнични заведения функционират на територията на Велико Търново.

Забележителности:

Селото е известно като единственото с гора от диворастящи кактуси. Другите интересни места в района са:

  • Храмът „Свето Благовещение”, както и първият паметник на св.св.Кирил и Методий в село Керека / 5 км/;
  • В село Леденик / 8 км/ е разположена Кулата на Шемши бей. Това е най-високата битова сграда на Балканите, изградена изцяло от камък. Има музей, който е разделен на три етажа, където са представени етнографска експозиция и предмети от бита;
  • Само на 20 км се намира Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил" и пещерата "Бачо Киро". Дряновският манастир, основан през 12 век, е бастион на българската духовна култура. Пещерата Бачо Киро се намира западно от манастира, само на 5 минути пеша. Формирала се е от водите на Дряновската река и представлява лабиринт с обща дължина на галериите около 2 400 м.

Източници: http://veliko-turnovo.bg, http://bg.wikipedia.org
Снимки: panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: