ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сломер

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Сломер
1 / 2

Сломер е село в община Павликени, област Велико Търново.

Отстои на 15 км северно от град Павликени, на 55 км северозападно от Велико Търново, на 32 км източно от град Левски и на около 235 км североизточно от столицата София.

Селото е разположено на надморска височина от 121 м, на брега на река Студена, която е приток на Янтра. Климатът се характеризира със сравнително мека зима и топло лято.

Населението наброява около 400 души. Има автобусен транспорт до съседните населени места.

В Сломер има кметство, църква и търговски обекти. Най-близкото училище и детска градина са разположени в село Караисен / 3 км/. Най-близката болница се намира на територията на град Павликени.

Гостите на селото могат да посетят:

  • Реставрираната църква „Свети Иван Рилски” в Сломер
  • В град Павликени могат да се посетят Историческият музей, читалище „Братство”, зоопаркът и други.
  • При разкопки в село Бутово / 28 км/ са открити гробници и находки от накити, монети и други от времето на траките през IV в. пр.Хр. Днес, намерените предмети могат да бъдат видяни във Великотърновския археологически музей. Интересен факт е, че в местността "Чатала", разположена в близост до селото, преди два милиона години е функционирал вулкан. В момента от подножието му извира вода с лековити свойства. 

Източници:  dnesbg.com, pavlikeni.bg, iantra.comhttp://bg.wikipedia.org
Снимки:  dnesbg.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: