ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сушица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Сушица
1 / 10

Сушица е село в Северна България. Намира се в община Стражица, Област Велико Търново.

Съществуват още две села в България, носещи същото име - в Област Благоевград и в Област Кюстендил. Река в Родопите носи името Сушица. Има пещера в Монтанска област, близо до с. Студено буче, която също носи името Сушица.

Отстои на 14 км. западно от гр. Стражица, на 40 км североизточно от гр. Велико Търново, на 28 км североизточно от гр. Горна Оряховица, на 192 км западно от гр. Варна и на 260 км североизточно от столицата – гр. София.

Надморската височина на селото е около 300 м. Климатът е умерено-континентален, характеризира се с горещо лято със засушавания, прохладна и ранно настъпваща пролет, зима с минимални валежи и незадържаща се снежна покривка. Климатичните условия са благоприятни за отглеждане на селскостопански култури. В близост до село Сушица тече река Баниска.

Населението наброява около 790 жители. Селото е добре уредено, електрифицирано и водоснабдено. Достъпът до село Сушица се осъществява по асфалтов път. Има редовен автобусен транспорт до гр. Стражица. В селото има интернет и кабелна телевизия.

С. Сушица разполага с кметство, читалище, целодневна детска градина, основно училище, пощенска служба, храм, паркове, стадион, магазини, две кръчми, стоматолог. Най-близките средни училища и хотел се намират в гр. Стражица. Най-близкият общопрактикуващ лекар се намира в с. Камен – на 11 км северозападно от селото. Най-близката болница се намира в гр. Горна Оряховица.

По традиция в с.Сушица се спазват обичаите Коледуване и Лазаруване и характерния за селото обичай “Мъжка сватба”.

ТУРИЗЪМ и ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:

В близост до селото има няколко малки язовира. Районът е екологично чист и живописен, благоприятен за отдих и почивка, както и за любителите на лова и риболова.

Църквата „Света Параскева” в с. Сушица е обявена за художествен паметник на културата. На територията на селото се намират и паметници на загиналите в Руско-турската освободителна война руски войни и парк с оръдия, дарени от Български военноморски флот.

В гр. Велико Търново бихте могли да посетите спектакълът „Звук и светлина”, вплитащ в себе си звук, църковни камбани, светлина и словесни ефекти, представляващ исторически разказ за възхода и падението на Второто българско царство, намиращ се на главния вход на „Царевец”; Архитектурно-музеен резерват Царевец (един от Стоте туристически обекта) – намиращ се в центъра на града – хълм с петхилядолетна история – главно укрепление, аристократичен квартал на някогашното Второ българско царство; Балдуиновата кула. Двата международни фолклорни фестивала, които се провеждат през май и юли всяка година, събират във Велико Търново музиканти, певци и танцьори от цял свят.

Архитектурно - историческият комплекс "Арбанаси" се намира на 32 км югозападно от с. Сушица.

Източници: bg.wikipedia.org, strazhitsa.e-gov.bg, selo.bg
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: