ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Чакали

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Чакали
1 / 7

Чакали е село в Северна България. То се намира в община Елена, Област Велико Търново.

Селото отстои 10 км източно от град Елена, около 50 км югоизточно от областния град Велико Търново и 330 км източно от столицата София. Има автобусен транспорт от град Елена.

Чакали се намира на около километър южно от село Марян и на 4 километра северно от село Костел. Разположено е на надморска височина от 394 метра, на равно място между реките Бързица (Костелска) и притока ѝ Леска. Климатът се характеризира  с прохладно лято, дълга есен, снежна и студена зима.

В Чакали функционират читалище и смесен магазин със заведение.  Има покритие на мобилните оператори. Гостите на селото могат да отседнат в малък ваканционен комплекс с ресторант и басейн. Най-близките учебни и медицински заведения са в град Елена.

Относно произхода на наименованието му има няколко предположения. Първото е свързано с животните чакали, които били разпространени в местността. Второто гласи, че на това място имало хайдушко сборище, където се изчаквали да се съберат хайдутите, за да тръгнат в акция.

Забележителности

Туристите ще останат очаровани от възрожденската атмосфера на град Елена и могат да посетят родната къща на Иларион Макариополски, Часовниковата кула, Даскалоливницата, църквите "Свети Никола"  и " Успение на Пресвета Богородица" с камбанарията.

В района на Чакали има поддържани пешеходни маршрути, а природата е изключителна живописна. Чистите планинскии реки и многото микроязовири в околностите са предпочитано място за риболов.

Текст: Мирела
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: