ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Младен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Младен
1 / 1

Младен е село в община Севлиево, област Габрово.

Отстои на 13 км североизточно от град Севлиево, на 45 км северно от Габрово, на 40 км западно от Велико Търново и на около 190 км североизточно от столицата София.

Разположено е на надморска височина от 458 м в близост до брега на река Росица. Климатът му се характеризира със студена и снежна зима и топло лято.

Населението наброява около 200 души. Има редовен автобусен транспорт до съседните населени места.

В Младен има обхват на мобилните оператори, част от улиците са асфалтирани. Има кметство, поща, магазин, кръчма и къща за гости. Най-близко разположените училище и детска градина са в село Добромирка / 6 км/. Медицинското обслужване е поето от болницата в град Севлиево.

Забележителности:

В центъра има паметник на партизаните Йото Иванов Генев(Русчо) и Минчо Георгиев Андреев(Младен), чието име носи селото.


На 5 км е разположен язовир „Александър Стамболийски”, който предлага множество възможности за риболов, развлечение и почивка.

В Добромирка може да се видят музейната сбирка на д-р Нено Цървуланов – лекар, общественик и журналист, роден в селото, къща – музей на поета Пеньо Пенев, където са показани над 200 грамоти и майсторски свидетелства на добромирски строители, както и богат снимков материал и църквата "Свети Димитър".

 

Източници: http://selomladen.wordpress.comhttp://www.propertytradingcenter.com 
Снимки: http://selomladen.wordpress.com,

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: