ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дропла

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Дропла
1 / 24

Дропла е село в Североизточна България, част от община Балчик, област Добрич. Селото е разположено на 15 км от гр. Генерал Тошево, на 25 км от гр. Добрич, на 85 км от гр. Варна и на 20 км. от гр. Балчик и морският бряг.

обща информация

Населението е около 320 човека. Днешното село Дропла е съставено от две населени места – Той коюсю /в превод – кладенецът на дроплите/ и Мурсал кьой.
Релефът е равнинен и изключително плодороден. Землището на селото надхвърля 40 000 дка. Огромните ниви са предпазени от лесозащитни пояси.
В миналото местността е била известна с огромна колония дропли, но птиците вече са изчезнали и причина за това е изсичането на горите край селото и превръщането им в обработваема земя. Според историците недалеч от днешното село е имало тракийско селище.


инфраструктура и забележителности

В селото има читалище, ЦДГ, хранителни магазини, кафене, здравна служба, където работят двама лични лекари и един зъболекар, автоматична телефонна централа обслужваща селата Дропла, Змеево и Кремена, поща и тото пункт. За изграждането на храма в Дропла е получена благословията на Варненска и Великопреславска Света Митрополия. Възстановен е Йовковия Антимовски хан, сега любимо място за разкази и спомени от излети на местната ловната дружинка.
На територията на селото има една земеделска кооперация и двама арендатори на земеделска земя, където работят по-младите жители на селото.
Възстановена е и ритуалната зала, където се извършват бракосъчетания, кръщенета и погребения.
В читалищната сграда е разположен и пенсионерският клуб, към който функционира група за автентичен фолклор и стари градски песни. Наскоро репертоарът на самодейците е обогатен с възрожденски и коледни песни. Читалището разполага с музейна сбирка. Тя е предимно етнографска. Тук могат да се видят чекрък, чепкало за вълна, съд за биене на масло, автентични покривки, месали, черги и много други предмети на бита от началото и средата на миналия век. Книгите в библиотеката се ползват от около 100 читатели годишно.
Гордостта на селото е футболният му отбор “Устрем” – несменяем първенец в областния шампионат и кандидат за “В” група в последните няколко години.
Дропла не може да се оплаче от липса на интерес от чужденци за закупуване на имоти. До момента с къщи в селото са се сдобили няколко англичани, чехи и араби. Част от новите собственици вече са ремонтирали къщите си и идват тук през лятото. Англичаните споделят, че много им харесва въздуха. Чехите пък са тук заради спокойствието и близостта на морския бряг.

Източници: http://bg.wikipedia.org; http://www.dobrichmedia.com; http://www.balchik.bg
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: