ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Езерец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Езерец
1 / 10

Езерец е село в Североизточна България, част от община Шабла, област Добрич. Намира се на 7 км от гр. Шабла, на 10 км от Дуранкулак, на 59 км от кк. Албена, на 72 км от кк. Златни пясъци, на 77 км от гр. Добрич и на 88 км от гр. Варна и международното летище.

обща информация

Районът е равнинен, прорязван от няколко дерета, които водят към Дуранкулашкото и Шабленското езеро. Типична за района е степната растителност, предимно различни по височина (в зависимост от почвата) треви. Основната картина, която човек вижда в района са големи, равни ниви, стигащи практически до хоризонта. От височина няколко метра, се открива гледка на десет, двадесет или дори повече километра(когато времето е ясно). Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на Черно море. Характеризира се с хладна пролет, горещо и слънчево лято, топла есен и студена зима. Населението наброява около 150 човека, като тенденцията е към увеличаване - много млади хора от големите градове купуват къщи и парцели в селото. До 1942 година селото носи името Сатълмъш. Надморска височина - 40 м.

инфраструктура

Езерец е предимно курортно селище и като такова предлага много възможности за настаняване и красива природа с чудесни условия за отдих, разходки и бягство от забързания ритъм на съвременният живот. Разполага с кметство, магазин и ресторант в традиционен стил с жива музика. Благодарение на близостта му до гр. Шабла, жителите на селото имат възможност да се възползват от всички удобства, които предлага общинският център - квалифицирана медицинска помощ, училища, детски градини, държавни институции и т. н. Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Има покритие на всички мобилни оператори, сателитна телевизия. Пътищата са в добро състояние, като е разработен проект за подобряване на пътната инфраструктура в района. Редовен автобусен транспорт свързва Езерец с гр. Шабла и околните села.
Предвид близостта до морето и уникалното Езерецко езеро традиционният поминък на местните хора винаги е бил риболовът. Отличните климатични условия благоприятстват и развитието на земеделието - в районът се отглеждат ечемик, пшеница, слънчоглед и рапица. За собствените си нужди отделните частни стопанства произвеждат висококачествени плодове и зеленчуци.

туризъм

Езерец е малко село, но поразява с невероятните възможности за отдих, които предлага. Голямата гордост на селото - девствения плаж - е на около 2 км от селото. Там може да се насладите на все още съхранената и непокътната природа и уникално широката пясъчна ивица. В селото има два малки хотела и къща за гости. Районът предлага условия за развитието на лов, риболов, еко и селски туризъм. Основното предимство на селото е атмосферата на уют и красивата, екологично чиста природа, която го заобикаля.

забележителности

  • На не повече от километър от селото се намира Езерецкото езеро, славещо се с уникална флора и фауна. През него минава известният път на прелетните птици “Виа Понтика”. Регионът се сочи като най-добрия в България за лов на диви гъски. Подходящ също и за лов на пъдпъдъци, гургулици, диви патици, бекаси и др. Рядкото съчетание от море, езеро и гора е привлича любителите риболовци, ловци и всички хора с афинитет към природата, тишината и спокойствието. Поради изключителната чистота на водата в езерото, там могат да се ловят щуки. От близостта на езерото и поради поливното земеделие наоколо, в района рядко се срещат и змии, които обаче не са отровни и не навлизат в обитаеми постройки.
  • За любители, може да е интересен големият, абсолютно запазен бункер в източния край на селото (вътрешна площ към 15 м2, 4 картечни амбразури, около метър бетонни стени), който от далеч изглежда като обикновена могила, тъй като е покрит с пръст.Източник: http://shabla.be, www.wikipedia.org
Снимки: http://shabla.be/photos/Ezerets

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: