ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кардам

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Кардам
1 / 6

Кардам е село в Североизточна България, част от община Генерал Тошево, област Добрич. Намира се на 35 км северно от гр. Добрич, на 14 км от общинският център гр. Генерал Тошево и на 5 км от българо-румънската граница.

обща информация

Релефът е равнинен. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, пъстроцветна есен, студена зима с обилни снеговалежи и слънчева пролет. Населението наброява около 1 000 човека. Надморска височина - 198 м.

инфраструктура

 

В селото има основно училище, читалище, детска градина, лекарски кабинет, православен храм, множество хранителни магазини, пощенски клон, кметство и др.
Селото се напълно електрифицирано и водоснабдено. Пътищата са в отлично състояние. Редовен автобусен транспорт свързва селото с градовете Добрич и Генерал Тошево и съседните села. През селото преминава и ЖП-линия Кардам-София.

перспективи за развитие

На територията на селото се изгражда съвременен ветроенергиен парк с капацитет 12.6 MW.
Най-големите преимущества на селото са отличната инфраструктура и близостта до общинският център Генерал Тошево.
Основният поминък на местните хора е земеделието. Отглеждат се предимно плодове и зеленчуци. Климатът и почвите са подходящи за отглеждане и на житни култури. Развива се пчеларството.
Много от жителите на селото пътуват ежедневно до работните си места в градовете Генерал Тошево и Добрич.

забележителности

  • В близост до Кардам се намира мястото, където е бил чифликът край границата, описан в едноименната творба на българския писател Йордан Йовков.

 

Източник: интернет
Снимки: www.imagesfrombulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: