ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кочмар

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Кочмар
1 / 6

Кочмар е село в Североизточна България, част от община Тервел, област Добрич. Намира се на 8 км югоизточно от гр. Тервел, на 35 км северозападно от гр. Добрич и на 55 км северозападно от гр. Балчик.

обща информация

 

Релефът е хълмисто-равнинен като обширни поля се редуват с широколистни, горски масиви от дъб, ясен, липа, бряст. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, топла есен, студена зима и прохладна, но слънчева пролет. Населението наброява около 230 човека. Надморската височина е 203 м.

История

 

Предполага се, че Кочмар е основано преди 1900-ната година. Първите заселници са турци /черкези/. Името му идва от легендата, че първият владетел /бей/ се казвал Кочубей и от там е останало наименованието Кочмар. Първото основано селище е в местността Бекилер - северно от сегашното местонахождение. Има запазена чешма, която е построена през 1842 год., запазени са и две къщи по македонски модел. В центъра на селото, по предполагаеми данни от 1845 г., е построена джамията, с площ от 160 кв. м, която по-късно е съборена.

Инфраструктура

В селото има клуб на пенсионера, читалище с библиотека, смесен магазин, хранителен магазин, училищна сграда, която в момента не функционира, кът за отдих в центъра на селото, бензиностанция.
Дворовете на къщите тук задължително са с размери над 1 декар и с ясно обособени части: пред постройката (подходящи за цветни и зелени площи) и зад сградата (подходящи за отглеждане на плодове и зеленчуци).
Селото е изцяло електрифицирано и водоснабдено. Редовен автобусен транспорт свързва Кочмар с гр. Тервел и околните села. В селото има покритие на всички мобилни оператори, кабелна телевизия и интернет.
Жителите на Кочмар могат да получат квалифицирана медицинска помощ в здравните заведения в гр. Тервел. Учениците от селото посещават училища в гр. Тервел, като транспортът до там се организира и заплаща от общината.

поминък и перспективи за развитие

В районът традиционно се развива земеделието. Плодородните почви и климатът в района са отлични условия за отглеждане на редица земеделски и зърнени култури - рапица, слънчоглед, царевица, пшеница, ечемик, овес и т. н. Добре развито е овощарството, а също и зеленчукопроизводството.
Благодарение на близостта му до общинският център Тервел, красивата природа и плодородните земи, в Кочмар има чудесни възможности за развитие на селски, еко и познавателен туризъм, а също така и за изграждане на ферми за производство на плодове и зеленчуци. През последните години успешно се развиват пчеларството и отглеждането на култивирани билки.

забележителности

  • "Суха река" се намира на около 25 км североизточно от с. Кочмар. Преди около 100 години, реката е била пълноводна. След изсичане на голяма част от околните гори, реката започва да пресъхва и само при топенето на снеговете или при поройни дъждове се събира вода. Сега Суха река е суходолие, т.е. пресъхнала и отдалеч наподобява каньон. Ширината на долината е 150-200 м, а дължината – приблизително 240 км, от които 125 км са на територията на България. Суха река впечатлява с високите си скалисти брегове и красиви варовикови скални венци, по-големи и по-малки горски масиви. Местността е запазила и до днес част от някогашната богата флора и фауна.
Източник: http://www.tervel.bg, интернет
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: