ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Крапец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Крапец
1 / 12

Крапец е село в Област Добрич, община Шабла.

местоположение

Намира се на 597 км от София, на 15км от ГКПП Дуранкулак, на 90км от Варна, на 85 км от Добрич, на 50 км от Балчик и на 15км североизточно от град Шабла.

Село Крапец е на самия морски бряг недалеч от Дуранкулашкото езеро. Тъй като още от древността там са да потъвали кораби заради опасните скали на рифа простиращ се от Калиакра до Карталборун на носа е поставен малък маяк.

История

Първите известни сведения за селището са от 1573 г., където то фигурира под името Гърбидже /гърбица/. В средата на 19в. в селото живеят 24 домакинства българи, а то носи името Карапча. Заселените в селото българи идват от Ямболското село Маломир /тогава Карапча/, като с това се обяснява и новото му име. След 1940г. тук прииждат и бежанци от Северна Добруджа. От 1942г. селото носи днешното си име - Крапец.

Туризъм

Плажната ивица между Крапец и Дуранкулак е дълга над 6 км. Морето тук е тихо и спокойно с меко пясъчно дъно. Плажът е голям, чист и неохраняем. Крапец е спокойно кътче известно с пясъчните си дюни и птиците, който гнездят и зимуват около него. Макар и само на 4 км от международния път Крапец е останал екологично чист, заобиколен от обширни житни ниви, зеленчукови насаждения и езера - природни резервати.

В Крапец освен морски се развиват още ловен, риболовен и екотуризъм. Днес функционират няколко ваканционни вили, хотел, стаи в семейни къщи. На един километър североизточно от Крапец е разположено Дуранкулашкото езеро. С изобилието си от бяла риба, каракуда, раци, платика, сом, шаран и змиорка езерото привлича любителите на риболова. По произход е естествен лиман, като се захранва с карстова вода от два извора. Водата му е слабо солена поради връзката му с морето. Дълбочината му достига до 4 м. Заобиколено е от земеделски земи, а на изток от морето го отделят пясъчни дюни и плажна ивица. Езерото е разположено на основния път на миграция на прелетните птици Via Pontica.

В Дуранкулашкото езеро има остров, на който е открит праисторически некропол на около 2500 години - храмът на Кибела. На няколо километра на юг от Крапец са разположени Шабленското и Езерешкото езера. Те са полусолени езера свързани помежду си с изкуствен канал. Посещавани са от много птици, предимно ибиси, чапли и гмурци. Както и езерото в Дуранкулак тe са част от Via Pontica. Езерата се използват за риболов - щука, костур, сом, толстолоб, шаран, каракуда, лин и раци.

На 24 май в Крапец се провежда народен събор. Също през май се провежда пленер по живопис "Арт пътеки". Местната кухня се слави с много вкусни специалитети, един от който е Рибената чорба.

Възможности за екскурзии до: Дуранкулашкото езеро, Камен Бряг, Нос Калиакра, Туклиман, резерват Болата, село Българево, местността Дълбока с известната мидена ферма, Каварна.

Транспорт

До Крапец има ежедневни автобусни линии от Варна, и Добрич. Придвижването от София става с прикачване във Варна - автобусни линии София-В.Търново-Варна и Варна-с. Хаджи Димитър-село Крапец. Пътят до Варна е първокласен и води на север чак до Румънската граница.

 

Източник: http://www.krapets.com/
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: