ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Одърци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Одърци
1 / 9

Одърци е село в Североизточна България, част от община Добричка, област Добрич. Намира се на 46 км от гр. Варна, на 21 км от гр. Добрич, на 20 км от гр. Балчик и на 20 км от кк Албена.

обща информация


Населението наброява над 700 човека. Надморска височина - 254 м. Релефът е хълмист, а климатът е умерено-континентален и се характеризира със снежна зима, топла пролет, горещо лято и слънчева есен.

инфраструктура


В селото има кметство, читалище с библиотека, ЦДГ, хранителни магазини, пощенски клон, лекарски кабинет, клуб на пенсионера, бар, малък парк с детска площадка. Селото е електрифицирано и водоснабдено. Има редовен градски транспорт до гр. Добрич и околните села. Налични са всички съвременни комуникации - телефон, интернет, кабелна телевизия и покритие на всички мобилни оператори. Селото е разположено в екологично чист район, потънало сред зеленина и цветя. Климатът предоставя отлични условия за отглеждане на плодове, зеленчуци, житни и маслодайни култури.Местните хора са заети предимно в земеделие и животновъдство. Много от тях пътуват ежедневно до работните си места в гр. Добрич или в Албена.

 

туризъм и перспективи за развитие


Все повече чужди и български граждани решават да закупят имот в селото, привлечени от красивата природа, тишината и спокойствието в Одърци, както и от близостта на черноморските ни курорти Балчик и Албена. В Одърци има отлични възможности за развитието на селски, познавателен и еко-туризъм.

Културни и природни забележителности

  • "Калето" е средновековно селище върху византийска крепост в м. Калето до с. Одърци, Добричко, от времето на Първото българско царство и е почти изцяло проучено.
  • Пещерата "Черната дупка" с дължина 26м.
  • Местността "Бузлука", предлагаща невероятна възможност за разходки и пикници сред прекрасна гора. В нея е т.н. "Батовска пътека" с места за палене на огън.

Източник: www.wikipedia.org
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: