ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Преспа

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Преспа
1 / 5

Село Преспа е част от област Добрич и се намира на 17 км от гр. Добрич, на 70 км от гр. Варна и на 20 км от гр. Балчик.
Жителите наброяват 250 човека. Климатът е умерено-континентален. Характеризира се с горещо и слънчево лято и снежна зима, която обясява и името на селото. В миналото селото е носило името Карлъбейкьой, в превод "Село на снежния господар". Легендата разказва за турски бей, който паднал от коня си в снежна пряспа, но бил открит невредим.
В Преспа функционира детска градина, хранителен магазин,  има и детска площадка. Преди няколко месеца е открито бистро. От читалището е останал само салонът. Той се използва и като пенсионерски клуб. В близкото село Сенокос /на 3 км от селото/ има основно училище, до което учениците от Преспа се извозват с училищни автобуси.
Интересът към селото е голям, защото то се намира точно по средата между Балчик и Добрич и е на по-малко от20 км. от морето. Няколко имота вече са закупени от англичани и част от тях живеят целогодишно в селото. Местните жители са заети предимно в земеделие, животновъдство и градинарство. Плодородната земя в землището на селото се обработва от частни арендатори.

Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: