ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Равнец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Равнец
1 / 5

Равнец е село в Североизточна България, част от община Генерал-Тошево, област Добрич. Намира се на 34 км от морският бряг, на 24 км от гр. Добрич и само на 4 км от общинският център гр. Генерал Тошево. Население - 253 души. Надморска височина - 210 м. Климатът в селото е умерено-контенентален и се характеризира с горещо лято и снежна зима.
Старото име на селото е било Пири Факъх - на името на местен големец. Съществуват две хипотези за сегашното име на селището. Първата е свързана с изключително равната местност, в която е разположено селото. Според друга версия селото дължи името си на лековитата билка бял равнец, която расте в изобилие по поляните наоколо.
В селото има 2 хранителни магазина, кафене, ЖП-гара, изкуствено засадена борова горичка, която се поддържа от местните хора. В близост до селото има бензиностанция.
В района няма индустриално производство. Природата около селото е много красива и екологично чиста. Основният поминък е земеделието и животновъдството. Инфраструктурата е добре изградена. Селото е електрифицирано и водоснабдено и има удобни транспортни връзки с гр. Добрич, гр. Генерал Тошево и околните села.

Текст: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: