ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Стожер

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Стожер
1 / 13

Стожер е село в Североизточна България, част от община Добричка, Област Добрич. Разположено е до главен път Варна-Добрич на 15 км от Добрич, на 40км от гр. Варна и морският бряг.

обща информация

Надморска височина - 312 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято и зима с обилни снеговалежи. Старото име на селото е било Баладжа, което на турски означава "малко". В днешни времена Стожер съвсем не е малко село. С население от 1579 човека, отлична инфраструктура и всички удобства, които предлага съвремието ни, Стожер е отлично място за живеене далеч от напрежението и шумът на големия град.

история

Селото е популярно с това, че през 1898 г там е проведена първата земеделска конференция в България, с цел да се създаде движение, което да защитава интересите на земеделското съсловие в страната. Изграден е паметник, по случай 110-годишнината от това събитие.

инфраструктура


В селото има кметство, читалище с библиотека, здравна служба, основно училище, ЦДГ, стадион, много магазини, аптека, зъболекарски кабинет, пощенска служба, клуб на пенсионера, православен храм "Св. Иван Рилски", кафенета, дискотека, красив парк. До Стожер се намира комплекс "Горски кът" с ресторант и мотел.
Налични са всички съвременни комуникации - интернет, телефон, сателитна телевизия. Селото е изцяло електрифицирано, водопреносната мрежа обхваща цялото населено място. Отлична инфраструктура - пътища в много добро състояние, отлични транспортни връзки с гр. Добрич и околните села.
Районът е предимно земеделски. В землището на селото се отглеждат зърнени култури - пшеница, ечемик и овес, както и маслодайни - рапица и слънчоглед. Много от жителите на селото работят в гр. Добрич.
До селото има ябълкова градина изградена по всички европейски норми, където се отглеждат сортовете: флорина, грани смит, мелроуз, муцу и шарден.

Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: