ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Топола

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Топола
1 / 11

Топола е село в Североизточна България, част от община Каварна, област Добрич. Намира се на 54 км. северно от град Варна, на 6 км южно от гр. Каварна, на 10 км северно от гр. Балчик и на по-малко от километър от морският бряг.

 

обща информация


Населението наброява около 170 човека. Климатът е морски и се характеризира с хладно лято, топла есен, мека зима с оскъдни снеговалежи и слънчева пролет. Релефът е равнинен. Самото село е разположено на склона на височините, издигащи се над морето, от където се открива невероятна морска панорама. Асфалтиран път води до няколко къмпинга и хотелски комплекса, разположени непосредствено до плажа.

 

история


Селището е било обитавано още през епохата на късната римска и раннозантийска епоха като за това свидетелстват откритите в райна артефакти и сгради. При археологически разкопки е открита ранновизантийска базилика с площ от 40 кв. м, от която са запазени амвонът и част от олтара. Друга ценна находка открита в при разкопки на древнобългарско селище в село Топола е и уникална сребърна византийска монета.

инфраструктура


Топола е тихо курортно селище, което през последните години претърпя бурно развитие - много инвеститори закупиха земя и построиха множество ваканционни комплекси с развлекателни и СПА центрове. Особен интерес представлява и вилната зона на селото. Инфраструктурата е много добре развита - регулярна воснабдяване и електроснабдяване, пътища в много добро състояние, всички съвременни удобства. Предвид големият инвеститорски интерес и постоянно увеличаващите се жители на селището е изградена нова електрическа подстанция.
Жителите и гостите на селото могат да ползват всички съвременни удобства: покритие на всички мобилни оператори, интернет, сателитна телевизия. В селото има също къщи за гости, хотели, полицейски участък, джамия, хранителни магазини.
В непосредствена близост се намира и най-голямото голф игрище по Сереверното Ченоморие "Black Sea Rama", както и други две голф-игрища.

природни богатства и развитие


Селото е богато на минерални води и хума, което е отлична предпоставка за развитие на балнеологичен туризъм. Районът е екологично чист, далеч от големи индустриални предприятия. Традиционно, основният поминък на местните жители е било земеделието, за което съществуват отлични предпоставки - плодородна почва и благоприятен климат. През последните години, обаче, Топола се превърна в туристическо средище с отлични перспективи за развитие на голф, еко, познавателен и културен туризъм.


Източник: Мирела
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: